ITHub

Stack Overflow felemelkedése = klasszikus programozói modell bukása?

Stack Overflow felemelkedése = klasszikus programozói modell bukása?
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~4 perc olvasás

A The allium névre hallgató, leginkább a hazai Hírcsárdához hasonlítható kamu híroldal publikált nemrég egy posztot, melyben azt fejtegetik, hogy a "programozást", mint fogalmat hivatalosan is átnevezték "Googling Stackoverflow"-ra, vagyis magyarul nagyjából "Stackoverflow-n való keresésre". A hír természetesen kamu, de az igazságtartalma nehezen vitatható. Adódik tehát a kérdés: káros jelenség-e a Stack Overflow ilyen mértékű terjedése a programozói szakmára nézve, vagy ez egy természetes folyamat?

stack overflow káros hatások

A Stack Overflow munkavégzésre, és a programozók általános felkészültségére gyakorolt hatásáról mi is ejtettünk már pár szót a cargo cult engineering kapcsán, de az az írásunk egy más nézőpontból közelítette meg a problémát.

A Stack Overflow jelenleg a világ 60. leglátogatottabb oldala, napi 7.6 millió látogatóval, megelőzve többek között a Pornhubot, vagy a Craigslistet is, ami elég sokat elmond a népszerűségéről. A látogatók legnagyobb hányada (22%) Indiából érkezik, ami elsőre meglepő lehet, de ha belegondolunk, hogy hány cég szervezte ki az utóbbi időben ide a projektjeit az olcsó munkaerő miatt, akkor már érthető a felállás.

2008-as indulása óta eddig több, mint 11 millió kérdést tettek fel, melyekre mintegy 17 millió válasz érkezett (a kérdések 27%-a maradt megválaszolatlan). Jelenleg havonta 400 ezer új kérdés születik, mely szám nőni látszik.

stack overflow questions per month

A kép forrása: Priceonomics

Mivel a kérdéseket a létrehozójának fel is kell címkéznie, ezért könnyedén követhető az egyes technológiák népszerűségének változása. Ennek megfelelően az örökös ranglista tetején a Javascript, és a Java foglal helyet, majdnem 1-1 millió kérdéssel, de 600 ezren felül van a C#, a PHP, az Android, és a jQuery is.

stack overflow questions per month

A kép forrása: Priceonomics

Kik a válaszadók?

A Stack Overflow a "sikereit" a felhasználói bázis méretéhez képest elenyészően kevés usernek köszönheti, ugyanis nagyjából csak 8% az, aki 5-nél több kérdésre válaszolt a regisztrációja óta, az egy nap alatt érkező válaszok 25%-a pedig jellemzően alig 1000 felhasználótól születik.

Az oldal felhasználói modellje segít fenntartani ezt az állapotot, ugyanis a jó válaszok után járó pontok, és kitüntetések versenyhelyzetet teremtenek a közösségen belül, az ezekből következő rangok pedig egyéni privilégiumokkal járnak. Néhány kritikában fel is vetődött már, hogy a menő userek egy része előszeretettel trollkodja szét az egyszerűbb kérdéseket.

Jó, jó, de mi ezzel a probléma?

Alapvetően semmi, például a Stack Overflow, mint szakmai közösség jelentőségét már a munkaerőpiac is felismerte, így esetenként sokat nyomhat a latba egy felvételi folyamat során, ha aktívan használod, és ez meglátszódik a pontjaidon is (és ehhez már az ITHubot is össze tudod kötni a Stack Overflow fiókoddal!).

A problémák ott kezdődnek, amikor egyesek lustaságból, vagy elemi tudatlanságból (vagy mindkettőből) ahelyett, hogy utánajárnánk az adott problémának, vagy megpróbálnák megérteni legalább a konkrét nyelv alapjait (hova tovább, a programozás alapjait), ész nélkül bemásolják a gondot okozó kódrészletet egy kérdésbe, arra várva aztán, hogy majd valaki megoldja helyettük...
... és természetesen meg is fogja oldani valaki. Az nem zavarja a kérdezőt, hogy valószínűleg a hasznos válaszban lévő kódrészlet működéséről sincs halvány lila gőze sem, a lényeg, hogy a gond le van tudva, újra működik minden. Újra elakad esetleg később? Semmi gond, majd megkérdezi a Stack Overflow-n! A full stack developer mintájára Christian Heilmann a a blogjában ezeket a fejlesztőket nevezte találóan "full stackoverflow developereknek". De árulkodó lehet az a tény is, amit a cikk elején említettünk, mely szerint a látogatók legnagyobb hányada Indiából érkezik. Előítéletesen ugyan, de nem alaptalanul azonosítják sokan az Indiába kiszervezett fejlesztéseket az olcsón, de igénytelenül, vagy eleve hibásan implementált funkciókkal, forráskóddal, mely összevág a nem túl lelkesen tanuló, de annál lelkesebben kérdező, és másoló felhasználók magatartásával.

Azon túl, hogy felmerül az ilyen szakemberek képzetlensége, és hozzá nem értése, komoly kockázatokat is rejt egy-egy cég számára, ha notórius "másolgatót" tud a soraiban. Semmi nem garantálja ugyanis, hogy bonyolultabb alkalmazások, vagy rendszerek esetében egy kontextusából kiragadott kódrészletre adott válasz maradéktalanul megfelel akár a belső technológiai irányelveinknek, akár a biztonsági előírásoknak.

A fentiektől függetlenül a Stack Overflow egy remek kezdeményezés marad, ahol tényleg hasznos dolgokra lelhet az ember egy-egy probléma kapcsán. A hangsúly inkább azon van, hogy belső motiváció, és tudásszomj nélkül senkiből nem lesz JÓ programozó, akármilyen ügyesen tud mások által megírt kódrészleteket összeollózni.

Forrás: Priceonomics