ITHub

A legfrusztrálóbb dolgok egy fejlesztő életében - 2. rész

A legfrusztrálóbb dolgok egy fejlesztő életében - 2. rész
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~3 perc olvasás

Az összeállításunk első része után olvasóink remek érzékkel vették sorra a még hiányzó témákat kommentjeikben, lássuk hát ezeket.

informatikus frusztráció

Irreális elvárások

Általános megfigyelés, hogy minél jobb képességű egy cég fejlesztői csapata, a menedzsment, és a sales annál lehetetlenebb feladatokat vállal be a fejük felett. Ez egy ideig valahogy talán még működik is, ám a vége leggyakrabban a kiégés, és a munkahelyi morál hanyatlása.

"A legidegesítőbb talán az, amikor folyton arról kell meggyőznöd embereket, hogy nem vagy varázsló, és van egy határa a tudásodnak, valamint annak, hogy fizikailag mit lehet elvégezni adott idő alatt a rendelkezésre álló eszközökkel. Persze a hab a tortán az, ha mindezt egy olyan embernek kell bizonygatnod, aki soha életében nem kódolt még, és nem is tervez ilyesmit." - Mark Miller

Valaki más tönkreteszi a kódot

Az "én kódom, te kódod"; "kinek a kódja ez a halom sz*r?"; "ne nyúljál bele!"; "én aztán ebbe bele nem nyúlok!" témákat is érintettük már korábban. Bármilyen nagy szeletét is írjuk egy adott alkalmazásnak "saját kézzel", akkor is elkerülhetetlen, hogy más fejlesztők munkájához kelljen alkalmazkodnunk idővel (és fordítva). Ilyenkor aztán sajnos jó eséllyel esik bántódása az általunk írt kódrészleteknek, ami könnyen feszültséghez vezethet cégen belül is.

"A legjobb, amikor azért kell folyamatosan újraírnod egy pár napja módosított kódrészletet, mert pl. történt valami apró módosítás a közös szolgáltatásokban, melyekről természetesen a módosítást végző elfelejtett szólni, és valószínűleg le sem tesztelte azt, vagy csak simán ignorálta a teszteredményeket." - Simon Hayes

Időhiány

Senki nem állítja, hogy minden fejlesztő szeret dokumentálni, vagy maximalista hozzzáállással, igényesen dolgozni, de valószínűleg azzal se mondunk nagy újdonságot, ha kijelentjük, hogy az időhiány meglátszódik egy szoftver minőségén. Ha erről lenne statisztika, akkor nagyobb összegben mernék fogadni, hogy a legszebb tákolások, és ingerült kommentek péntek esténként, és szombat-vasárnap délelőtt születnek.

"A jó megoldásra soha nincs elég idő és pénz, de a folyamatos, ocsmány foltozásra mégis mindig kerítenek valahonnan." - Romi Awasthy

Inkompetens résztvevők a fejlesztésben

Nem kell mindenkinek értenie mindenhez a lyukkártyától kezdve a beágyazott rendszerekig, de ha valaki informatikai fejlesztések közelébe kerül, akkor egy minimális háttértudás elvárható tőle akkor is, ha adott esetben nem fejlesztőként vesz részt a projektben. A legidegesítőbb talán az, ha az ilyen hozzá nem értő - de általában annál lelkesebb - emberek a megrendelői oldalon bukkannak fel, lassítva, és akadályozva a hatékony munkát.

Bónusz egy kedves olvasónktól

"Ha elfogy a kávé. Annál durvább nincs." - D. R.