IT blog
Szakmai tanácsok, új módszertanok, hogy napról-napra jobb fejlesztővé válhass.

A fejlesztők hosszú, és sikeres életet remélnek az általuk írt kódoknak

IT 2015. augusztus 24. Kóbor Ádám

Egy bizonyos nézőpontból úgy tűnhet, hogy minden szoftver folyamatosan változik, és ezzel együtt a forráskódjuk sem állandó, sőt. Rendszeres időközönként frissülnek az operációs rendszereink, az okostelefonjainkra telepített alkalmazások, sőt még a hardvereszközök firmware-jei is. Ennek ellenére — amint az egy friss felmérésből kiderült — a fejlesztők hosszú, és tartalmas életet remélnek az általuk írt kódoknak, minimális változtatások mellett.

live long and prosper star trek

Karoline Klever kérdőívét, mely a forráskódok várt élettartamára fókuszált, közel 300 fejlesztő töltötte ki, az eredményeket pedig saját blogján publikálta a Norvégiában élő fejlesztő.

A legtöbben az örök életben reménykednek

Na jó, ez kicsit túlzás, de majdnem... A megkérdezettek több, mint 60%-a gondolja úgy, hogy a 10 évvel ezelőtt írt kódjaik a mai napig használatban vannak, 63% pedig arra voksolt, hogy a mostanában írt soraik 10 év múlva is megállják majd a helyüket.

Az ellentmondás: foltozgatás helyett szívesebben írjuk újra a legacy kódokat

Az előző pontnak némileg ellentmondva a válaszadók majdnem 70%-a nyilatkozta azt, hogy szívesebben ír újra egy kódrészletet, mint hogy nekilásson megérteni, és kijavítani azt. Ebből azért nem nehéz levonni a következtetést, hogy bármiben is reménykedik az ember programozóként, 10 év alatt egy másik fejlesztő nagy valószínűséggel újraírja a kódjainkat.

Na de mitől lesz egy kód elavult?

Milyen egyszerűnek tűnő kérdés, és mennyire nincsen rá egyértelmű válasz! Ezt alátámasztotta a felmérés is, ahogy ez látszik a fenti ábrán. Az más kérdés, hogy az egyébként érthető, és hiteles válaszokon kívül hogyan gondolhatja valaki, hogy a "nem én írtam" egy valid opció? Valószínűleg sokkal inkább arról van szó néhány esetben, hogy vannak, akik egyszerűen nem veszik a fáradtságot más kódjának megértésére, inkább újraírják azt (persze nem kizárva ezzel a további hibalehetőségeket).

Nos, szerintetek mitől lesz egy kód "legacy"?

Címkék

Hasonló cikkek