ITHub

6 hiba, ami tönkreteheti az önéletrajzodat

6 hiba, ami tönkreteheti az önéletrajzodat
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~4 perc olvasás

Az önéletrajz célja minden esetben az, hogy megmutassa a potenciális munkaadónak, hogy te vagy a legjobb választás az adott pozícióra. A TechRepublic segítségével összegyűjtöttünk hat olyan hibát, amelyek ezt alááshatják.

Gyakori hibák az önéletrajzban

1. Helyesírási hibák

A CV bakikat illetően a küszöb meglehetősen alacsony. A working.com felmérése szerint a menedzserek negyede a kukába dobja az adott önéletrajzot, ha az helyesírási hibákat tartalmaz. Ezt elkerülendő érdemes az elkészült művet ismerősökkel, barátokkal is átolvastatni. További jó tipp még, ha az elkészítés után nem küldjük el azonnal a kiszemelt helyre a CV-t, hanem később friss fejjel újra átnézzük — hagyjunk rá egy kis időt.

2. Az önéletrajzod túl hosszú

Mindenkinek megvan a saját véleménye arról, milyen hosszúnak kéne lennie az önéletrajznak. Sokan arra esküsznek, hogy valahogy mindenképp próbáljuk a dolgot egy oldalban megoldani, míg mások megengedőbbek: rendben van, ha kétoldalas lett, amennyiben már 10 évnél több munkatapasztalattal rendelkezünk.

Akárhogy is, próbáljuk meg a CV-t minél karcsúbbá tenni. Csak azokat a pontokat hagyjuk meg, amelyek az adott munka szempontjából relevánsak és előnyösek. Nagyon jó feltüntetni, ha korábban szereztél Windows NT üzemeltetői tapasztalatokat, kivéve, ha ennek a világon semmi köze a megcélzott helyhez.

3. Az elért eredményeid helyett a tapasztalataidat sorolod fel

Először is, az olyan kifejezések, mint a „feladataim között szerepelt“, vagy például „felelős voltam ezért és azért“ mindenképpen kerülendőek. Ezek arra világítanak rá, hogy mi volt a munkaköri leírásodban, nem arra, hogy milyen eredményeket tudtál felmutatni, és arról sem adnak információkat, hogy ezeket ténylegesen meg is valósítottad-e.

Amikor a tapasztalataiddal kapcsolatos részeket írod, próbáld meg az alábbi kérdéseket megválaszolni:

  • Milyen különleges dolgokat értem el, amikkel kiemelkedtem a többiek közül?
  • Mik voltak azok a problémák, kihívások, amikkel szembetalálkoztam?
  • Mik voltak az erőfeszítéseim eredményei?
  • Hogyan tudott a teljesítményemből a cégem előnyt kovácsolni? Megtakarított pénzt, vagy időt?

Az ezekre adott válaszok sokkal jobb és konkrétabb képet fognak adni korábbi munkahelyeiden nyújtott teljesítményedről.

4. Füllentések, túlzások a korábbi tapasztalatokról

Ezzel azt hiszem mindenki találkozott már, vagy hallott valamilyen ezzel kapcsolatos esetről, mivel a dolog elég kellemetlen tud lenni. Amit talán mondani sem kell (de egyébként is ritkább): ne állíts valótlanságot arról, hogy milyen iskolát és hogy végeztél el, ez nagyon könnyen ellenőrizhető, és a munkáltatók sokszor meg is teszik.

Sokkal gyakoribb, amikor valaki a korábbi munkatapasztalatait kozmetikázza. Ez sem túl jó ötlet, mert pár rutinkérdéssel ellenőrizhető, hogy tényleg igazak-e az állításaid. Ha nem, megint csak két (vagy negyvenkilenc) lépéssel hátrébb találhatod magad.

5. Az önéletrajzod úgy néz ki, mint az összes többi

Nem, nem kell Comic Sans-al írni, hogy kitűnj. Ugyanakkor IT szakemberként a leendő munkaadó talán elvár egy kicsivel többet. Ez igényel némi kreativitást, és területenként is eltérő lehet. Ha van valamilyen online portfoliód, ahol láthatók a munkáid, érdemes ennek a linkjét betenni a nyomtatott CV-be.

Nem kizárólag szó szerinti portfolióra kell gondolni (ez egy fejlesztő esetében amúgy is kevésbé értelmezhető), hanem bármire, ami bemutatja, amit eddig csináltál, és jól leszűrhetők belőle a képességeid. Lehet ez egy GitHub, vagy Stackoverflow fiók, de használhatod akár az ITHub nyilvános profil funkcióját is.

6. Rossz hangsúly

Ez egy kicsit nehezebben megfogható, de szintén gyakran látható hiba. Fontos kiemelni, hogy az önéletrajzot nem magadnak készíted, hanem úgy építed el és úgy formázod, hogy aki megnézi, azonnal le tudja szűrni, mennyire illeszkedsz az adott munkához.

Nagyon fontos, hogy ne egy általános CV-t használj, hanem mindig igazítsd ahhoz az álláshoz, amire jelentkezel! Több idő? Igen. Megéri? Meg. Persze, az előbbiból is ki lehet bogarászni a releváns tapasztalataidat, de sokkal jobb, ha egyértelművé teszed őket. Az ITHubon is ezért tartottuk fontosnak, hogy több önéletrajz-verzió is tárolható legyen a rendszerben, egyszerűbbé téve ezt a folyamatot.

Biztos még egy csomó gyakori hiba van — ha van néhány tanácsotok, vagy jó (elrettentő) sztoritok, osszátok meg velünk!