ITHub

3 alkalmazás, amivel könnyebb túlélni az ülőmunkát

3 alkalmazás, amivel könnyebb túlélni az ülőmunkát
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~2 perc olvasás

Iszol elég folyadékot napközben? Mozogsz legalább óránként pár percet? Ügyelsz a szemmozgató izmaid tornáztatására? Valószínűleg nem, pedig nem ártana. Korábban már többször érintettük a témát, most konkrét alkalmazásokat ajánlunk nektek, melyekkel jelentősen megkönnyíthető az egyébként kímélőnek csak messziről tűnő egész napos ülőmunka.

pihenő irodai munka alkalmazás app

f.lux / Twilight

f.lux

Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy ha éjszakába nyúlóan a számítógép/tablet/telefon képernyőjét bámulja, akkor sokkal nehezebben tud elaludni, majd amikor végre sikerül, akkor sem pihentető számára az alvás. Az egészért a cirkadián ritmus a felelős, napnyugta után, és napkelte előtt egyszerűen nem jó a melatonin hormon termelésünknek, ha sok kék fény éri a szemünket, mert a testünk azt hiszi, hogy nappal van. Ennek kiküszöbölésére szolgál a f.lux, ami a megfelelő időpontban eltolja a monitorunk színskáláját. Megy Windows-on, Linuxon, Mac-en (iOS-en sajnos csak jailbreak után), aki pedig hiányolja Androidra, annak ott a Twilight.

Workrave / Big Stretch Reminder

workrave

A Workrave gyakorlatokat is végeztet velünk a pihenőidőben

A Workrave, és a Big Stretch Reminder is hasonló céllal született, mindketten emlékeztetnek bennünket megadott időközönként, hogy ideje kicsit elszakadnunk a munkától. Míg utóbbi az egyszerűségével, és átláthatóságával próbál kitűnni, addig a Workrave jobban testreszabható, és a pihenőidőben olyan hasznos gyakorlatokat is mutat, melyekkel hatékonyabban frissíthetjük fel testünket (nyújtások, szemtorna, stb...).

Water Your Body / Water Alert

water your body

Water Your Body (Android)

Inni jó. Vizet is. Sőt. Ennek ellenére én is simán el tudok tölteni egy napot úgy, hogy csak fél litert iszom, de van megoldás a feledékenységre: Androidon a Water Your Body, iOS-en pedig a Water Alert segít betartatni velünk a napi ajánlott folyadékbevitelünk, hogy a fejfájás, és a levertség helyett a munkára tudjunk koncentrálni.