ITHub

Webes easter egg-ek, avagy érdekes meglepetések az interneten

Webes easter egg-ek, avagy érdekes meglepetések az interneten
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~2 perc olvasás

Különböző beépített, de rejtett, alapvetően nem dokumentált funkciókkal, eredeti nevükön easter egg-ekkel már régóta találkozhatunk alkalmazásokban, CD-ken, DVD-ken, feltéve, hogy ismerjük az ezen események előidézéséhez szükséges trükköt. A hosszú hétvége előtt stílusosan pár ilyen webes húsvéti tojással kedveskedünk nektek.

Webes easter egg-ek, avagy érdekes meglepetések az interneten

A kép forrása: How About Orange

Zork a thcnet.net-en

Bármilyen nem található címet írtok be a thcnet.net domain alá (pl. thcnet.net/jkdfla), egy unalmas 404-es válaszoldal helyett a legendás Zork játék fog elindulni.

Rickrolling a digg.com-on

A megszokással ellentétben itt most nem véletlenszerűen, hanem szánt szándékkal idézhetitek elő magatoknak a Rickrolling jelenséget, ha a digg.com-on a Konami által fejlesztett játékokból jól ismert fel, fel, le, le, bal, jobb, bal, jobb, B, A kombinációt leütitek a billentyűzeten.

Breakout a Google képkeresőjében

Kiváló időtöltést (időgyilkolást) rejt a Google képkeresője: keressetek rá az Atari breakout kulcsszavakra, aztán próbáljátok meg 10 percen belül bezárni az ablakot ;)

A Google-nek a beatbox is megy

A Google Fordítóval nem csak fordítani, hanem beatboxolni is lehet: forrásnyelvnek jelöljétek meg a németet, írjátok be a "pv zk pv pv zk pv zk kz zk pv pv pv zk pv zk zk pzk pzk pvzkpkzvpvzk kkkkkk bsch" szövegrészletet, majd kattintsatok a hangszóró ikonra.

Snake és Missile Command a Youtube-on

Mindkét klasszikus játszható videók megtekintése közben, ha követetik az instrukciókat: a Snake-hez nyissatok meg egy videót, majd vigyétek a fókuszt a lejátszóra (pl. változtassatok a hangerőn), és ezt követően tartsátok nyomva kb. 2 másodpercig a balra nyilat. Nem mindig sikerül elsőre, érdemes többször próbálkozni.
A Missile Command még ennél is egyszerűbb: fontos, hogy a fókusz most ne a lejátszón legyen, mikor begépelitek az "1980"-at (természetesen idézőjelek nélkül). Tádá!

Pónik, és dínók a Hangouts-ban

Ez a trükk csak az új Hangouts alkalmazásban érhető el, és nekem egyelőre csak az asztali gépen sikerült előcsalogatnom, mobilon nem. Gépeljétek be az alábbi kulcsszavak valamelyikét idézőjel nélkül, és figyeljétek az eredményt: "/ponystream", "/ponies", "/pitchforks", "/ shydino".

További számtalan érdekes, vagy épp értelmetlen easter egg-re bukkanhattok az eeggs.com-on. Nektek van személyes kedvencetek?