Karrier blog
Karriertippek, tanácsok IT szakembereknek, megbízható forrásból.

Tényleg elszálltak a fizetések az IT szektorban?

Karrier 2017. január 20. ITHub

Még 2015-ben készítettünk két statisztikát arról (1. rész, 2. rész), hogy a különböző pozíciókhoz tapasztalat függvényében mekkora bérigény társul Magyarországon, melyet most elővettünk, és összehasonlítottuk a 2016-os adatokkal. Tettük mindezt azért, mert az elmúlt hónapok slágertémája a szektorban a fizetések emelkedése volt, mely sokszor komoly kihívások elé állítja a munkáltatókat. Nézzük, mit mutatnak a számok, valóban indokolt-e egekbe szökő fizetésekről regélni?

 
 

Mielőtt messzemenő következtetéseket vonnánk le a fenti diagramokból, két dolgot előre kell bocsátanunk: egyrészt vannak olyan pozíciók, melyeket klasszikus álláshirdetés útján manapság majdnem lehetetlen betölteni, így az erre alkalmas szakembereket közvetlenül keresik meg a munkáltatók. Ezen jelöltek fizetési igénye itt nem jelenik meg, tehát a nagyon keresett technológiák esetében akár az itteninél nagyobb is lehet az eltérés, természetesen pozitív irányba.
Másrészt - ahogy a fogalom neve is sugallja - ezek csak igények, nem biztos, hogy végül ennyiért foglalkoztatnak valakit, mely tényező pedig a fentiekhez képest negatív irányba módosíthatja a valós fizetéseket.

Most akkor elszálltak a fizetések, vagy sem?

A piaci szereplők, munkáltatók tapasztalatait azért még így is alátámasztják a saját méréseink, melyekből egyértelműen látszódik, hogy néhány pozíció esetében a juniorok fizetési igénye megdöbbentően közel került a senior szakemberekéhez, ami nagyrészt a munkaerőhiánnyal magyarázható. Ugyanakkor, ha nem csak egy-egy pozíciót emelünk ki a halmazból, hanem az átlagos növekedést nézzük, akkor is egészen elképesztő arányokat tapasztalunk: egy év alatt a pályakezdők és juniorok bérigénye 25, míg a senioroké "csupán" 12.5%-kal nőtt. Ez a .NET és PHP fejlesztők esetében például azt jelenti, hogy 2016-ban egy junior magasabb fizetést várt el, mint 2015-ben egy tapasztaltabb kollégája.

A legnagyobb növekedésre egyébként az említett .NET-esek és PHP-sok mellett az adattárházakkal foglalkozók, és a junior support-osok számíthattak.

Címkék

Hasonló cikkek