ITHub

Néhány kifejezés, amiket jobb azonnal törölni az önéletrajzodból

Néhány kifejezés, amiket jobb azonnal törölni az önéletrajzodból
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~2 perc olvasás

Ezt a posztot a Mashable minap megjelent cikke inspirálta, amely maga is egy Quorán feltett kérdésből indult: mik a legrosszabb, gyakran előforduló szavak egy önéletrajzban? Különböző szakemberek válaszait foglaljuk össze.

Néhány kifejezés, amiket jobb azonnal törölni az önéletrajzodból

Erin Berkery-Rovner karriertanácsó, ex-recruiter választása a különböző (és szinonim társai) szóra esett. Néhány (talán ismerős) példa:

  • Különböző projekteken dolgoztam
  • A gyakornoki munka alatt különböző feladatokat kaptam
  • Különböző technológiákkal dolgoztam

"Tényleg úgy gondolom, hogy ha a különböző szót szeretnéd használni, inkább töröld ki teljesen." — mondja Erin. A különböző projekteken dolgoztam és simán a projekteken dolgoztam kifejezések között ugyanis semmi lényegi különbség nincs. A lényeg: légy specifikusabb! Ha tényleg sok különböző projekten dolgoztál, sorold fel és ismertesd őket!

Többek kedvenc kifejezése a híres-hírhedt csapatjátékos. Bár az előzővel ellentétben nem teljesen jelentés nélküli, mára annyira elcsépeltté vált, hogy jobb elkerülni. Ehelyett inkább hozzunk félig-meddig konkrét példákat arra, hogy miért is tudunk jól dolgozni ilyen környezetben.

A következő célpontunk valójában egy egész csoportot ír le. Olyan kifejezésekről van szó, amelyek a tapasztalatra utalnak, de túlságosan is általánosak, például a tapasztalt, szakértő, vagy akár a ritkább veterán. Beszéljen magáért a szakmai múltunk: a sikeres projektek, a korábbi munkáltatóknál töltött évek és az ott elért eredmények. Hogy én is megengedhessek magamnak egy hatalmas klisét: jó bornak nem kell cégér.

Jim Broiles még a nagyon szót is felvenné erre a listára. "A nagyon szónak professzionális környezetben semmiféle többletjelentése nincs, és azonnal törölném minden szakmai szövegből." — mondja.

Ezekből a példákból egyértelműen kitűnik egy minta: kerüljük a semmitmondó, túl általános kifejezéseket, és a bullshitet, egy sok önéletrajzot látott ember messziről kiszúrja ezeket, és még az esetleges jó szándék ellenére is gyanúsnak tűnhetsz. Ha viszont már megtisztítottad a CV-det a hasonló hibáktól, nézd meg IT állásainkat, hátha találasz valami érdekeset.

Ismertek még hasonlóan rossz gyakori CV kifejezéseket? Osszátok meg a kommentekben!