ITHub

Négy pont, ahol egy IT-s önéletrajz eltérhet az általános CV-től

Négy pont, ahol egy IT-s önéletrajz eltérhet az általános CV-től
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~2 perc olvasás

Az internetet böngészve rengeteg CV-írással kapcsolatos cikket találhatunk, néhány gyakori hibáról az önéletrajzokban nemrég mi is írtunk. Ezek azonban érthetően az esetek többségében általános tanácsokat fogalmaznak meg, amik persze hasznosak, de lehetnek eltérések a területek között. Az alábbiakban bemutatuk néhány olyan pontot, ahol az IT szakemberek önéletrajzai eltérhetnek néhány jól bevált gyakorlattól.

  • Nem feltétlenül muszáj egy oldalhoz ragaszkodnod. Rengeteg helyen olvasható, hogy érdemes az önéletrajzodat egy oldalra szorítanod, amivel többnyire semmi baj sincs, azonban egy jelentős tapasztalattal rendelkező IT szakembernél ez nem feltétlenül van így. A CV-ben ismertetned kell technikai tudásodat, és esetenként az ügyfélcentrikus kompetenciáidat is, ez pedig helyet igényel. Két oldalnál azonban ebben az esetben sem érdemes feljebb menni.
  • Az első oldalon közölj egy összegzést. Ez is egy kevésbé elterjedt dolog, de tech körökben nagyon hasznos tud lenni. Itt számos olyan tudnivalót érdemes megosztanod magadról, amik nem valamely korábbi vagy jelenlegi munkahelyedhez köthetők; egyszerűen csak körvonalazod a hátteredet és kiemeled általános erősségeidet.
  • Az első oldalon csak a top kompetenciáidat add meg. Fókuszálj a modern, feltörekvő technológiákra, ne pazarolj helyet a már rég elavult vagy kevéssé használt eszközökre (kivéve persze, ha egy adott állás kifejezetten ezeket követeli meg).
  • Ne bízz meg a helyesírás-ellenőrzőben. Spell checkert futtatni fontos, de esetünkben nem feltétlenül elég. Egy IT önéletrajzban rengeteg olyan szakmai kifejezés, rövidítés, vagy terméknév lehet, amiket a szövegszerkesztők helyesírás-ellenőrzői nem ismernek. Eléggé le tudja rontani a hitelességedet, ha valamiről azt állítod, hogy éveken dolgoztál vele, de a nevét nem sikerült helyesen leírnod.

Ha vannak további tippjeitek kifejezetten IT-s önéletrajzokra vonatkozóan, osszátok meg velünk a kommentekben.