ITHub

Mit kell tudni a Windows 10-ről?

Mit kell tudni a Windows 10-ről?
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~4 perc olvasás

Erős túlzás lenne azt állítani, hogy a Microsoft sikert-sikerre halmozott volna a Windows 8-as verziójával, ahogy a 2013-ban megjelent 8.1-es frissítés sem jelentett teljes gyógyírt a legidegesítőbb problémákra, és ezt felismerték Redmondban is. A Windows legújabb, 10-es verziójának technical preview-ja bárki számára könnyedén elérhető, és nagyon pozitív a visszhangja eddig. Lássuk hát, mit várhatunk a minden valószínűség szerint ősszel érkező operációs rendszertől!

windows 10 logo win10

A legfontosabb infók egyben

  • A Windows 10 jelenleg a Technical Preview-nál jár (konkrétabban a 9926-os számú buildnél), valamikor februárban jön a majdnem véglegesnek tekinthető Consumer Preview verzió, melyet január 21-én mutattak be a nagyközönségnek.
  • A teljes, végleges verzió valószínűleg ősszel érkezik
  • A Windows 7, 8, illetve 8.1-es verziójával rendelkező userek 1 évig ingyen használhatják a 10-est is.
  • A Windows Phone 10-es verziója a márciusi Mobile World Congress-en debütál
  • A Microsoft megerősítette, hogy az új funkciók között helyet kap majd a Cortana, az új Spartan nevű böngésző, a Continuum, hatékony Xbox integráció, a DirectX 12-es verziója, és a Microsoft holografikus fejlesztőplatformja, a Windows Holographic

Hogyan szerezhetem meg?

Minden információt megtalálhattok a témáról a Microsoft honlapján. Fontos, hogy mielőtt felrakja valaki, tisztában legyen vele, hogy mit jelent a technical preview, és miért nem érdemes olyan gépen próbálkozni vele, amin nap, mint nap dolgozik.

Hogy néz ki?

windows 10 start menu win10

Alapvetően hasonlít a Windows 8-ra, de a használhatóságot elősegítő lényeges kis apróságokon sokat csiszoltak. A képek nem mondanak túl sokat, úgyhogy inkább nézzétek meg a Mashable videóját, amit a január 21-i bemutatón készítettek:

Mik a nagy újdonságok?

Azon túl, hogy (végre) hivatalosan visszatér a start menü, és nem kell mindenféle hekkelést elkövetnünk a használatához, a független beszámolók alapján kijelenthetjük, hogy radikálisan javult a felhasználói élmény a Windows 10-ben, ami lássuk be, ráfért az eggyel korábbi változatra. Természetesen ennyi nem lenne elég ahhoz, hogy egy teljes verziót lépjen egy operációs rendszer, nézzük a többi újdonságot.

Cortana

windows 10 cortana win10

A Windows Phone-ban már korábban megismert Cortana nevű asszisztens a Windows 10 szerves részét képezi majd, sőt, állítólag több funkcióval is bír, mint mobilos elődje. Jómagam egyelőre ugyan szkeptikus vagyok az ilyen asszisztensekkel kapcsolatban, mert a személyes tapasztalatom az, hogy amennyire "okosak" bizonyos dolgokban, annyira buták, és idegesítőek más funkciókat tekintve, ám ennek ellenére kíváncsian várom, hogy egy asztali gépen futó operációs rendszerben mennyire bizonyul hasznosnak egy ehhez hasonló szolgáltatás.

Spartan

windows 10 spartan win10

Úgy tűnik, hogy a Microsoft végleg elszánta magát az Internet Explorer kivégzése mellett, ám az egyelőre nem teljesen világos, hogy az új böngésző megjelenését követi-e szemléletváltás is. Az előzetes benchmarkokon az látszódik, hogy sebességben jelentősen sikerült előrelépni az IE 11-es verziójához képest, ám ez önmagában valószínűleg még kevés lesz ahhoz, hogy a tradicionálisan IE-gyűlölő felhasználókat is meggyőzze. A Spartan egyébként a jelenlegi információk szerint nem fogja rögtön leváltani az Internet Explorert, hanem csak alternatívaként jelenik meg a következő Windows-ban.

Xbox App

windows 10 xbox win10

A Microsoft a jövőben sem kívánja feladni a PC-s játékpiaccal kapcsolatban dédelgetett álmait, sőt. A Windows 10-zel érkező Xbox app kifejezetten ígéretesnek tűnik. A segítségével nem csak az Xbox Live-hoz kapcsolódhatunk majd könnyedén, hanem ha rendelkezünk Xbox One-nal, akkor az azon futó játékainkat streamelhetjük bármelyik Windows 10-es eszközünkre (streamelés alatt nem csak szimpla videókapcsolatot értünk, hanem az irányítást is).

Továbbfejlesztett multitasking

windows 10 multiple desktops win10

Nem egy ördöngős fejlesztésről van szó, pláne, hogy OSX-en, és Linuxban is működött már, ennek ellenére üdvözlendő hogy a Windows 10 is támogatja majd a többasztalos megjelenítést. Ezen kívül apró, de hasznos újdonság, hogy a képernyőnk egyszerre nem csak kettő, hanem négy ablak számára osztható majd meg automatikusan, és a Snap Assist nevű funkció a szokásaink alapján ajánlásokat is tesz majd az alkalmazások elhelyezésére. Aki az utóbbi mondatot nem értette volna, nyugodjon meg, nem benne van a hiba, ez a videó beszédesebb :)

Windows Holographic

windows 10 holographic win10

Talán ez a legnagyobb meglepetés. A Windows 10 lehetőséget ad a fejlesztőknek arra, hogy 3D-s tárgyakat, környezeteket hozzanak létre, melyeket aztán a felhasználók meg is tekinthetnek (vagy, ha úgy tetszik: be is járhatnak) egy HoloLens nevű eszköz segítségével. Fontos említést tenni a HoloStudio nevű szoftverről is, mellyel egyszerűen hozhatunk majd létre térbeli modelleket, és ha rendelkezünk 3D nyomtatóval, akkor ki is nyomtathatjuk őket.

Ti mit vártok a Windows 10-ben a legjobban? Várjátok egyáltalán? Mondjátok el kommentben!