ITHub

Milyen hatása lesz a "dolgok internetének" a munkahelyekre?

Milyen hatása lesz a "dolgok internetének" a munkahelyekre?
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~2 perc olvasás

A dolgok internete (Internet of Things, vagy röviden csak IoT) úgy tűnik az idei év egyik legfelkapottabb témája lesz. Korábban már foglalkoztunk vele, mostani posztunkban az általános jellemzők helyett inkább azt vizsgáljuk meg, milyen hatása lesz ennek az új trendnek a munkahelyünkre, munkakörnyezetünkre.

Milyen hatása lesz a

Michael Porter, a Harvard professzora az "okos és összekötött" eszközökről készült elemzésében már konkrétan is említ olyan vállalatokat, akik máris proaktívan az IoT frontvonalába álltak. Köztük van egy óriás is, a GE, aki a dolgok internetének B2B oldalát saját elnevezéssel is illeti ("ipari internet"). Fura ez egy olyan iparágban, amely maga is igencsak fiatal, de a jelenlegi becslések szerint a 2020-as évek elejére a világban hétmilliárdnál is több gép-gép kommunikációt bonyolító eszköz lesz forgalomban.

Ezek az eszközök már ma is a piac kb. felét lefedik, de a következő 5-10 évben várhatóan drasztikus sebességgel óriási növekedést fognak produkálni. Vajon milyen hatással lesz ez a mindennapi munkánkra, hogyan változtatja meg a munkahelyünket, a szokásainkat?

Sok esetben elsőként a produktivitás növekedése várható. A különböző viselhető eszközök lassan beszivárognak a munkahelyekre, gondoljunk csak a Microsoft új HoloLens technológiájára, amely már a Windows 10 ökoszisztéma szerves része lesz. Ahogy a mobil, nem irodához kötött munkaerő részaránya egyre nő (idén elérheti a 37%-ot is), annál inkább nő ezeknek az eszközöknek a szerepe is.

Az IoT-tól függetlenül erősődő trend, hogy a munkáltatók egyre inkább odafigyelnek a munkavállalók általános jólétére, közérzetére. A manapság oly népszerű "activity tracker" eszközök nagyban hozzájárulhatnak az ergonomikusabb munkahelyi környezet megteremtéséhez — az ilyen eszközöket használók közel egyharmada az USA-ban ezeket már közvetlenül a munkáltatójától kapja.

Akár készek vagyunk rá, akár nem, úgy tűnik, az IoT nagy hatást fog gyakorolni a mindennapi életünkre — arra, ahogyan utazunk, kommunikálunk, dolgozunk. A vállalatoknak okosan kell megfogniuk ennek az előnyeit, hogy leginkább találkozzanak a munkavállalók igényei és a cég hatékonysága. Porter szerint ez lehet az a technológiai irány, amely kizökkenti az IT-t jelenlegi medréből, ahol a klasszikus technológiák bár folyamatosan fejlődnek (gyorsabb, nagyobb, stb.), forradalmi áttörést már nem ígérnek.

Te mit gondolsz a "dolgok internetéről"? Mi lehet a következő meghatározó mozzanata?