Karrier blog
Karriertippek, tanácsok IT szakembereknek, megbízható forrásból.

Miért nem keresel még mindig állást?

Karrier 2015. január 26. Farkas Gábor

Az IT szakemberekre az egész világon, így Magyarországon is nagy igény mutatkozik; a szakmában a munkanélküliség messze átlag alatti, mégis, sokan ilyen körülmények között is félnek a váltástól, pedig egyes toborzók szerint akár félévente is érdemes állásinterjúra járni. Miért alakulhat ki egy ilyen optimális helyzetben is hezitálás?

Miért nem keresel még mindig állást?

Az okok változóak, mondják a szakemberek. Persze sokan elvannak a jelenlegi helyükön, azonban vannak olyanok, akik a tudásukat folyamatosan szinten tartották, fejlődtek, jelentős értéket adtak a céghez. Mégis sokan még közülük sem néznek új lehetőségek után, hogy fizetésüket és tapasztalatukat még tovább növeljék.

Kattints ide, ha szeretnél megnézni néhány minőségi IT állást.

Gyakori hiba a tökéletes szituációra való várakozás. Néhányan csak a tökéletes ajánlat kedvéért váltanának: a tökéletes cég, hely, fizetés, juttatások, emberek. Az is lehet, hogy csak az optimális időpontra várnak — a jelenlegi projekt végére, a kötvetkező bónuszig, stb.

Könnyű látni, hogy ez a stratégia nem túl célravezető, sőt, általában azt eredményezi, hogy ennél az optimális időpontnál (ha létezik egyáltalán) sokkal tovább fogunk a jelenlegi pozíciónkban maradni.

A kvázi-munkakeresés is kártékony lehet. Ezzel a névvel azt a helyzetet illetik, amikor valaki folyamatosan a váltáson gondolkozik, de valójában nem keres aktívan állást. Ez egy hosszú, frusztrációt okozó folyamatot eredményezhet, ami stresszessé teheti az embert, és eltereli a figyelmet a jelenlegi munkájáról, vagy életének egyéb fontos részeiről.

Ilyenkor nagyon fontos, hogy próbáljuk meg saját helyzetünket kissé távolabbról szemlélni. Mik a hosszútávú céljaink? A jelenlegi állásunk megfelel azoknak, megfelelő előrelépési lehetőséget nyújt, vagy érdemes lenne egy jobb helyet keresni?

Beszéljünk másokkal. Ha megvitatjuk a helyzetet egy külső személlyel, az gyakran új perspektívába helyezheti a dolgokat. Ez a személy lehet egy kolléga, de akár egy fejvadász/toborzó is. Az álláskeresésnek ritkán van egy jól meghatározott kezdeti időpontja — a legtöbben csakúgy elkezdenek "keresgélni", "nézelődni", nem alakítanak ki egészen konkrét képet céljaikról, a következő karrierlépésükről, vagy akár az azokért hozandó kompromisszumokról. Pedig pontosan ezt kéne tenniük.

Ha helyretesszük magunkban ezeket a kérdéseket, sokszor az is kiderülhet, hogy valójában nem szeretnénk munkahelyet váltani. Ez teljesen rendben van, azonban a folyamatnak ilyenkor is volt értelme; gyorsabban dűlőre jutottunk, és biztosabban vethetjük magunkat bele a napi munkába.

Címkék

Hasonló cikkek