ITHub

Miért nem keresel még mindig állást?

Miért nem keresel még mindig állást?
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~2 perc olvasás

Az IT szakemberekre az egész világon, így Magyarországon is nagy igény mutatkozik; a szakmában a munkanélküliség messze átlag alatti, mégis, sokan ilyen körülmények között is félnek a váltástól, pedig egyes toborzók szerint akár félévente is érdemes állásinterjúra járni. Miért alakulhat ki egy ilyen optimális helyzetben is hezitálás?

Miért nem keresel még mindig állást?

Az okok változóak, mondják a szakemberek. Persze sokan elvannak a jelenlegi helyükön, azonban vannak olyanok, akik a tudásukat folyamatosan szinten tartották, fejlődtek, jelentős értéket adtak a céghez. Mégis sokan még közülük sem néznek új lehetőségek után, hogy fizetésüket és tapasztalatukat még tovább növeljék.

Kattints ide, ha szeretnél megnézni néhány minőségi IT állást.

Gyakori hiba a tökéletes szituációra való várakozás. Néhányan csak a tökéletes ajánlat kedvéért váltanának: a tökéletes cég, hely, fizetés, juttatások, emberek. Az is lehet, hogy csak az optimális időpontra várnak — a jelenlegi projekt végére, a kötvetkező bónuszig, stb.

Könnyű látni, hogy ez a stratégia nem túl célravezető, sőt, általában azt eredményezi, hogy ennél az optimális időpontnál (ha létezik egyáltalán) sokkal tovább fogunk a jelenlegi pozíciónkban maradni.

A kvázi-munkakeresés is kártékony lehet. Ezzel a névvel azt a helyzetet illetik, amikor valaki folyamatosan a váltáson gondolkozik, de valójában nem keres aktívan állást. Ez egy hosszú, frusztrációt okozó folyamatot eredményezhet, ami stresszessé teheti az embert, és eltereli a figyelmet a jelenlegi munkájáról, vagy életének egyéb fontos részeiről.

Ilyenkor nagyon fontos, hogy próbáljuk meg saját helyzetünket kissé távolabbról szemlélni. Mik a hosszútávú céljaink? A jelenlegi állásunk megfelel azoknak, megfelelő előrelépési lehetőséget nyújt, vagy érdemes lenne egy jobb helyet keresni?

Beszéljünk másokkal. Ha megvitatjuk a helyzetet egy külső személlyel, az gyakran új perspektívába helyezheti a dolgokat. Ez a személy lehet egy kolléga, de akár egy fejvadász/toborzó is. Az álláskeresésnek ritkán van egy jól meghatározott kezdeti időpontja — a legtöbben csakúgy elkezdenek "keresgélni", "nézelődni", nem alakítanak ki egészen konkrét képet céljaikról, a következő karrierlépésükről, vagy akár az azokért hozandó kompromisszumokról. Pedig pontosan ezt kéne tenniük.

Ha helyretesszük magunkban ezeket a kérdéseket, sokszor az is kiderülhet, hogy valójában nem szeretnénk munkahelyet váltani. Ez teljesen rendben van, azonban a folyamatnak ilyenkor is volt értelme; gyorsabban dűlőre jutottunk, és biztosabban vethetjük magunkat bele a napi munkába.