ITHub

Miért jársz rosszul, ha informatikusként nem beszélsz angolul?

Miért jársz rosszul, ha informatikusként nem beszélsz angolul?
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~3 perc olvasás

Nem nehéz észrevenni, hogy egyre több IT állás betöltésének alapfeltétele a legalább szakmai szintű angol nyelvtudás, és bár lehet fanyalogni, kifogásokat keresni, ez a trend nem fog megváltozni a jövőben sem. Ugyan az idegen nyelvek ismerete mellett egy csomó észérv sorakozik, megpróbáljuk összeszedni most azokat a szempontokat, melyek igazán relevánsak lehetnek a szoftverfejlesztéssel foglalkozók számára.

keep calm and learn english angol tanulás

Először is szögezzük le, hogy bár számtalan kutatás született már a nyelvtanulás előnyeiről, simán végig lehet dolgozni egy életet csupán a magyar nyelv ismeretével, akár informatikusként is. A szakkönyvek előbb-utóbb megjelennek lefordítva is, a népszerű technológiáknak van hazai közössége, magyar nyelvű fórumokkal, dokumentációkkal, és ezzel nincs is semmi probléma, de fontos rávilágítani ennek az "útnak" az egyértelmű hátrányaira.

Az idő pénz

Nem divat már az új technológiákról könyvet írni, a könyvpiac egyre szűkül, nem csak idehaza, de globálisan is. Ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy egy 10 milliós országban mekkora a kereslet informatikai szakkönyvekre, akkor könnyű belátnunk, hogy egyrészt nem fogunk megkapni minden új, menő könyvet magyarul is, másrészt pedig, ha mégis, akkor számolnunk kell a fordítással, és a kiadással eltelt idővel is. Tekintve, hogy a legkülönfélébb módszertanok, és technológiák milyen sebességgel bukkannak fel, aztán pedig futnak be, vagy tűnnek el, 1-1 év nagyon sok idő, főleg, ha azzal töltjük el, hogy egy fordításra várunk.
Ezen felül külön érdekes lehet, hogy egy adott könyv, vagy dokumentáció fordítója mennyire ismeri jól a szakmai nyelvi sajátosságokat, milyen hűen tudja visszaadni az eredeti szöveget.

A Stackoverflow, Google, és társaik

Amíg valaki nem oldott meg reménytelennek tűnő problémákat egy kis kutakodást követően, addig el sem tudja képzelni, hogy mennyi fáradságot, és idegszálat spórolhatunk meg magunknak, ha kicsit szétnézünk a neten. Rossz hír a nyelveket nem beszélőknek: a releváns oldalak 99%-a angol nyelvű.

Mutasd, hogy beszélsz, megmondom mennyit érsz

Azon túl, hogy a Magyarországon kívül is jelenlévő (elsősorban multi) cégeknél nyelvtudás nélkül szinte lehetetlen állást találni, van egy másik érdekes jelenség is, mely összefügg a nyelvismeretünk szintjével. Aki dolgozott már nemzetközi csapatban, az bizonyára találkozott azzal a jelenséggel, amikor az egyébként szakmailag abszolút felkészült, de angolul csak legfeljebb alapfokon beszélő fejlesztők a tudásszintjüknél alacsonyabb komplexitású, már-már elemi feladatokat kaptak, mert nem tudták jól kommunikálni az észrevételeiket, problémáikat a csapattagok felé, és ez szakmai szempontból bizalomvesztéshez vezetett.

Kell-e doktorálni angol nyelvből?

Határozottan NEM! Akinek persze ez a vágya, azt nem szeretnénk eltántorítani tőle, de fejlesztőként a legtöbbször elég, ha dokumentációkat, specifikációkat megértünk, valamint szakmai témákban könnyen, és változatosan tudjuk kifejezni magunkat, beszédben, és írásban egyaránt. Az ennél magasabb szintű nyelvtudást elsősorban projektmenedzsereknél, tanácsadóknál, illetve a vezetői pozícióknál várják el.

Hol érdemes kezdeni?

Akár teljesen kezdő vagy, akár csak szeretnéd felfrissíteni az alap tudásodat, érdemes a Duolingoval kezdeni. Ingyenes, szép, és fut minden platformon, így bárhol gyakorolhatsz, nem lehet többé kifogás, hogy a metrón nem volt kéznél a szószedet. Ha jól haladsz, vagy eleve van egy biztos alapod angolból, akkor itt próbálkozz, az English 4 IT kifejezetten a szakmai angolra gyúr rá.