IT blog
Szakmai tanácsok, új módszertanok, hogy napról-napra jobb fejlesztővé válhass.

Mi jön a 4. ipari forradalom után? (X)

IT 2018. június 20. ITHub

A saját bőrünkön tapasztaljuk, ahogy egyre inkább behálózza az emberi életet és az azt célzó szolgáltatásokat a digitalizáció. Felmerülhet a kérdés ugyanakkor, hogy vajon milyen hatással bír mindez a színfalak mögött az iparra? És mely képességeit kell fejlesztenie az embernek ahhoz, hogy sikeres lehessen a jövőben?

Egyértelműen megállapítható, hogy az ipart nem csak formálja a digitalizáció, hanem egyenesen újra felfedezi azt. A trendet Industry X.0-nak neveztük el, és ebből az újraértelmezési szintű változásból indulunk ki a vizsgálatoknál. És ennek köszönhetően vált az Accenture a kutatások mozgatórugójává, hogy a legkülönbözőbb iparági szereplőknek segítsünk megtalálni magukat a digitalizáció korában.

Omar Abbish stratégiai igazgató egy ipari kerekasztal beszélgetésen ismertette egy erről szóló kutatás eredményeit a 2018-as World Economic Forumon, Davos-ban. Miközben a digitalizáció felé fordulnak a cégek, akaratlanul is teljesen új, a korábbiaknál intelligensebb, innovatívabb és összekapcsoltabb üzleti modelleket és ökoszisztémákat alkotnak meg. A siker kulcsa mindig abban rejlik, miképp sikerül az adott vállalatnak a belső gazdasági növekedést, valamint külső fogyasztói elégedettséget támogató technológiákat egymással párhuzamosan fejleszteni, összefésülni. Mindkettő külön know-how-t igényel, és mindkettő nagyon erőforrásigényes, így sokat bukhat az a vezető, aki nem koncepciózusan kezeli a kettőt egyszerre, nem fésüli össze azok céljait.

Abbish az alábbi három Industry X.0 trendet látja a legfontosabbnak:

  • Folyamat újraértelmezés: a digitálizáció mentén lecserélődnek a korábbi évtizedeken átívelő ipari sztenderdek és új formulák jelennek meg a high-endtől a kis hozzáadott értékű gyártásig mindenhol
  • Reindusztrializáció: az új sztenderdeken belül is, az értéklánc minden pontját elérik a digitális folyamatok
  • Optimalizálás: érdemes a legkisebb termékek előállításába is implementálni a digitális eszközöket, mivel ott is komoly fejlődési potenciálok vannak

Az új modellek és ökoszisztémák természetesen új szakembereket is kívánnak. A robotizációtól félő tömegeket megnyugtathatja az a tény, hogy az elmúlt évtizedek rendkívül felgyorsult technológiai fejlődése már bemutatta, hogy minden zsugorodó szakmára jut egy gyorsan berobbanó új. Nincs ez másképp a Industry X.0 során sem, így néhány éven belül egyre nagyobb számban kezdenek el felbukkanni a munkaerőpiacon a big data mérnökök és digitális transzformációs menedzserek, a mobilalkalmazás fejlesztők pedig még nagyobb szerepet kapnak majd.

Tudatos, kreatív és kritikus gondolkodás: ez pedig a munkavállalók „nagy hármasa” lesz a siker felé vezető úton.

Tudtad, hogy az Accenture Industry X.0 gyakorlata már hazánkban is zajlik? Tudj meg többet az itthoni munkáinkról.

Címkék