Pl. "Java fejlesztő", "SAP tanácsadó", "Unix adminisztrátor"

IT blog
Szakmai tanácsok, új módszertanok, hogy napról-napra jobb fejlesztővé válhass.

Mi jön a 4. ipari forradalom után? (X)

IT 2018. június 20. ITHub

A saját bőrünkön tapasztaljuk, ahogy egyre inkább behálózza az emberi életet és az azt célzó szolgáltatásokat a digitalizáció. Felmerülhet a kérdés ugyanakkor, hogy vajon milyen hatással bír mindez a színfalak mögött az iparra? És mely képességeit kell fejlesztenie az embernek ahhoz, hogy sikeres lehessen a jövőben?

Egyértelműen megállapítható, hogy az ipart nem csak formálja a digitalizáció, hanem egyenesen újra felfedezi azt. A trendet Industry X.0-nak neveztük el, és ebből az újraértelmezési szintű változásból indulunk ki a vizsgálatoknál. És ennek köszönhetően vált az Accenture a kutatások mozgatórugójává, hogy a legkülönbözőbb iparági szereplőknek segítsünk megtalálni magukat a digitalizáció korában.

Omar Abbish stratégiai igazgató egy ipari kerekasztal beszélgetésen ismertette egy erről szóló kutatás eredményeit a 2018-as World Economic Forumon, Davos-ban. Miközben a digitalizáció felé fordulnak a cégek, akaratlanul is teljesen új, a korábbiaknál intelligensebb, innovatívabb és összekapcsoltabb üzleti modelleket és ökoszisztémákat alkotnak meg. A siker kulcsa mindig abban rejlik, miképp sikerül az adott vállalatnak a belső gazdasági növekedést, valamint külső fogyasztói elégedettséget támogató technológiákat egymással párhuzamosan fejleszteni, összefésülni. Mindkettő külön know-how-t igényel, és mindkettő nagyon erőforrásigényes, így sokat bukhat az a vezető, aki nem koncepciózusan kezeli a kettőt egyszerre, nem fésüli össze azok céljait.

Abbish az alábbi három Industry X.0 trendet látja a legfontosabbnak:

  • Folyamat újraértelmezés: a digitálizáció mentén lecserélődnek a korábbi évtizedeken átívelő ipari sztenderdek és új formulák jelennek meg a high-endtől a kis hozzáadott értékű gyártásig mindenhol
  • Reindusztrializáció: az új sztenderdeken belül is, az értéklánc minden pontját elérik a digitális folyamatok
  • Optimalizálás: érdemes a legkisebb termékek előállításába is implementálni a digitális eszközöket, mivel ott is komoly fejlődési potenciálok vannak

Az új modellek és ökoszisztémák természetesen új szakembereket is kívánnak. A robotizációtól félő tömegeket megnyugtathatja az a tény, hogy az elmúlt évtizedek rendkívül felgyorsult technológiai fejlődése már bemutatta, hogy minden zsugorodó szakmára jut egy gyorsan berobbanó új. Nincs ez másképp a Industry X.0 során sem, így néhány éven belül egyre nagyobb számban kezdenek el felbukkanni a munkaerőpiacon a big data mérnökök és digitális transzformációs menedzserek, a mobilalkalmazás fejlesztők pedig még nagyobb szerepet kapnak majd.

Tudatos, kreatív és kritikus gondolkodás: ez pedig a munkavállalók „nagy hármasa” lesz a siker felé vezető úton.

Tudtad, hogy az Accenture Industry X.0 gyakorlata már hazánkban is zajlik? Tudj meg többet az itthoni munkáinkról.

Címkék

Még nincs ITHub szakmai profilod?

Hozz létre egyet pár perc alatt, és csatlakozz a magyar IT karriercsomóponthoz!

Készítsd el szakmai profilodat!