ITHub

Kerüljük a semmitmondó kifejezéseket az önéletrajzban!

Kerüljük a semmitmondó kifejezéseket az önéletrajzban!
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~2 perc olvasás

Önéletrajzírás közben könnyen eshetünk abba a hibába, hogy sok helyen túl általános, és/vagy elhasznált kifejezést használunk. Liz Ryan, a Yahoo! HR-bloggerének segítségével ismertetünk tíz olyat, amit a tapasztalatok alapján jobb elkerülni.

Kerüljük a semmitmondó kifejezéseket az önéletrajzban!

Mielőtt rátérnénk a lényegre, nézzük meg egy másik szemszögből, miért is jobb távol tartanunk magunkat ezektől. Kellett már végigülnöd olyan vezetői beszédet, ahol kizárólag üzleti klisék hangzottak el? Ahol csak olyasmiket hallunk, mint szinergia, paradigmaváltás, vagy hozzáadott érték, és ahol az egész beszéd egyetlen tanulsága, hogy képes vagy végigülni egy ilyet egy félig-meddig vegetatív állapotban?

A klisék a kreativitást nélkülöző emberek mankói, és minél többet használjuk őket, annál inkább elértéketelenednek. Nyilván neked sem célod, hogy a CV-d elsődleges üzenete az legyen, hogy nem vagy képes önálló gondolatokat megfogalmazni. Pont emiatt nem kéne az alábbi kifejezéseknek feltűnniük a műben:

  • Sikerorientált
  • Több mint x év tapasztalat, folyamatosan növekvő felelősséggel
  • Kiváló kommunikációs képességek
  • Csapatjátékos
  • Erős munkamorál
  • Megfeleltem az elvárásoknak

Találj okosabb, szemléletesebb módot ezeknek a tulajdonságoknak a leírására! Főleg azért, mert attól, hogy te sikerorientáltnak állítod be magad, ez még nem lesz igaz. Miért nem sorolod fel inkább azokat a sikereket? Megfeleltél az elvárásoknak? Kiének? A sarki kávézó pincérjének? Inkább mesélj egy projektről, amit nehéz körülmények között kellett véghezvinned, húzós határidőkkel.

Azt hiszem, a példák alapján világos, miről van szó.