ITHub

Itt az ideje újragondolni a technikai interjút?

Itt az ideje újragondolni a technikai interjút?
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~2 perc olvasás

Mindannyian ismerjük azt a típusú, főleg fejlesztői állásoknál előforduló interjútechnikát, amelynek során papíron/táblánál kell valamilyen programozási feladatot megoldani. Zachary David Forrest, a Sonos fejlesztője személyes blogjában nemrég ennek a módszernek a létjogosultságát vonta kétségbe.

Itt az ideje újragondolni a technikai interjút?

A poszt a Hacker News-on is némi vihart kavart, talán nem véletlenül. "Az interjúfolyamat sok mindent elárul az adott cégről." - írja Zachary. Sok vállalatnak a felvételi folyamat elején nincs pontos elképzelése arról, milyen embert is szeretne felvenni az adott pozícióra. Ennek az eredménye, hogy az interjú elején jellemző semmitmondó csevely után hirtelen nehéz, néha feladvány-szerű programozási feladatokat adnak a jelölteknek, amiket helyben kell megoldani, azonban ezek sokszor nem igazán képesek felmérni az interjúzó képességeit.

Amikor interjúztat, Forrest inkább egy más megközelítést alkalmaz, amely sokkal inkább emberként kezeli a jelöltet. Általában a múltbéli projektekről beszélget velük, akár néhány részletbe is belefolyva, és amennyiben ezután szimpatikusnak tűnik az interjúzó, egy kis teszt projektet ad következő feladatként.

"Érdemes egy olyan projektet feladatként adni, ami egy valós üzleti igény leegyszerűsített változata. Erre általában néhány napot szoktam adni a jelölteknek, hogy ne legyen nagy a nyomás a határidőt illetően. Amikor elküldik az általuk megírt kódot, rengeteg mindent le tudok szűrni a tanulmányázásából." - mondja Zachary.

Ez a javaslat persze több szempontból is ellentmondásosnak hathat, azonban a korábban említett "táblás" módszer legnagyobb veszélye, hogy kiszórhat rengeteg, a munkára valójában alkalmas jelöltet is. Ehhez jön még az is, hogy nem minden fejlesztő munkamódszere egyforma; nem mindenki képes nehéz problémákat elemezni, miközben valaki a nyakukban lihegve várja a megoldást. Forrest tippjei egyébként nem kizárólag a fejlesztőknél alkalmazhatóak, maga az elv teljesen megfelel más mérnöki területekre is.

Ti mit gondoltok erről az alternatív interjúztatási módszerről? Mik a tapasztalatotok a "táblás" megoldással? A véleményeket várjuk a kommentekben.