ITHub

Imposztor szindróma: mi az, és hogyan győzzük le?

Imposztor szindróma: mi az, és hogyan győzzük le?
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~3 perc olvasás

Érezted már úgy, hogy valamiért nem "érdemled meg" a jelenlegi munkahelyedet, és a lebukás csak idő kérdése, a feletteseid rá fognak jönni, hogy rossz embert vettek fel, és nem is vagy olyan jó, mint amilyennek hisznek? Az alkalmatlanságnak ezt a fajta megfogalmazódását imposztor-szindrómának hívják, és mai blogunkban azzal foglalkozunk, mit tehetünk a jelenség legyőzése érdekében?

impostor

Nem vagy egyedül

Egy tanulmány szerint az emberek közel 70 százaléka küzd imposztor szindrómával legalább egyszer a karrierje során. Segíthet, ha megérted, hogy nem te vagy az egyetlen, aki úgy gondolja, hogy nem a kódolási vagy problémamegoldási képességei miatt vették fel az adott pozícióra, hanem puszta véletlenből.

Fontos azt is megjegyezni, hogy bár elsőre úgy tűnhet, de nem kizárólag pályakezdők küzdenek ezzel. Számos híresség, CEO-k, és neves díjak nyertesei is megfogalmaznak magukban hasonló kételyeket.

A legjobb amit tehetsz ebben a helyzetben, ha egy barátodhoz, kollégádhoz fordulsz, és megkérdezed, érzett-e már hasonlót. Meglepetésként érhet, hogy még a legmagabiztosabb, legtehetségesebb emberek is érezték már úgy, hogy valamiféle "csalással" jutottak ide, nem pedig a tehetségük miatt.

Beszéljen helyetted a munkád!

A siker általában események valamilyen sorozata folytán érkezik, nem pedig "csak úgy". Nagyon fontos belátnod, hogy akárhogy is, ezeknek az eseményeknek legalább egy részét te irányítod. Lehet, hogy több szerencsés lehetőség adódott ezen az úton, mint másoknak? Ha így is van, neked kellett élned ezekkel a lehetőségekkel, és előnyt kovácsolnod belőlük.

Nézz vissz a munkádra, és hagyd, hogy helyetted beszéljen! Sokan gondolnak arra, hogy az általuk írt kódot "bárki meg tudná csinálni", így ezért nem érdemelnek különösebb elismerést. Ez nyilván egy nagyon rossz gondolatmenet, hiszen egy óriási különbség azért van: ezt a kódot te megírtad, mások pedig nem, így a felvetés irreleváns.

Lehet, hogy ez önmagában nem szünteti meg a fejedben a kis hangot, ami azt mondja, imposztor vagy, de a munkád vitathatlan bizonyítékul szolgál, hogy értéket teremtesz, és képes vagy ellátni a feladataidat.

Senki sem tökéletes

Még a "rocksztár" fejlesztők, CEO-k, vagy akár kutatók, doktorok sem tudnak mindent egy adott témakörről, ez a gyorsan fejlődő és specializálódó tech világban eleve lehetetlen. Neked sem kell mindent tudnod, és nem szabad, hogy ez stressz forrása legyen.

A "nem tudom" tökéletes válasz még azokra a kérdésekre is, amelyekre szerinted valamiért tudnod kéne a választ (például mert az általad ismert nyelvhez, frameworkhöz vagy akármihez kapcsolódik). Ha nem mered ezt mondani, és inkább kamuzol, ironikus módon fennáll a veszély, hogy pontosan azzá az imposztorrá válsz, akinek eleve képzelted magad.

Sokaknak már önmagában az is segítség, hogy szembesülnek azzal, hogy ez egy valódi probléma, és egyáltalán nem egyedi. Reméljük ez a rövidke blog is segít ebben néhány olvasónknak, és hozzájárul az ezzel kapcsolatos stressz megszüntetéséhez.