ITHub

IT cégek logói, ahogy még sosem láttad őket

IT cégek logói, ahogy még sosem láttad őket
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~3 perc olvasás

Napjainkban komoly hírértéke van annak, ha egy-egy ismertebb cég arculatot vált, még akkor is, ha adott esetben csupán néhány apró ránc felvarrásáról van szó. Hatványozottan igaz ez azokra az esetekre, amikor egy vállalat úgy dönt, hogy újratervezi a logóját. Blogunkban olyan régi logókat gyűjtöttünk össze, melyekről nehéz elképzelni, hogy egykoron a ma már fogalomnak számító cégekhez tartoztak.

Apple (1976)

Apple old logo

Igen, ez úgy néz ki, mint egy iniciálé egy kódexból, amin történetesen Newton ül egy fa alatt. A logót Ronald Wayne, az Apple egyik alapítója tervezte, és tartozott hozzá egy nem kevésbé furcsa szlogen is, mely magyarul valahogy így szólt: "Newton... Egy elme, aki örökké bolyong a gondolatok zavaros tengerén... Egyedül."

Microsoft (1975)

Microsoft old logo

A Microsoft kicsit modernebb logót választott magának, bár náluk meg talán túlságosan beütött a 70-es évek diszkós hangulata. A logó tagoltsága nem véletlen: a cégóriás neve a microcomputer, és a software szavakból tevődött össze, és sokáig Micro-Soft néven futott, szemben a most is ismert formával.

IBM (1924)

IBM old logo

A kultikus IT cégek még gondolatban sem léteztek, amikor az IBM International Time Recording Company néven mérlegeket, hússzeletelőket, lyukkártyás számológépeket, és időnyilvántartó rendszereket árusított az 1900-as évek elején. 1924-ben aztán International Business Machines-ra változtatták nevüket, amihez új logó is dukált.

Canon (1934)

Canon old logo

Két japán feltaláló 1934. júliusában dobta piacra első fényképezőgépét, mely nevét Kwanon-ról, a kegyelem buddhista istennőjéről kapta. Az eredeti logón még Kwanon látható, de a gyors kezdeti sikereket követően a márkanevet az egyszerűbb Canon-ra cserélték.

Motorola (1930)

Motorola old logo

1930-ban dobta piacra a chicagói székhelyű Galvin Manifacturing Corporation a később igen népszerűvé vált Motorola autós rádióját. A termék olyan sikeres volt, hogy még a cég nevét is megváltoztatták miatta.

Nokia (1967)

Nokia old logo

Az IBM-hez hasonlóan a Nokiának is a 19. századba nyúlnak vissza a gyökerei: Knut Fredrik Idestam ekkor alapított egy fűrészmalmot Finnországban, melyet egy közeli településről nevezett el (a Nokia szót egyébként a finn nyelvben használják még egy szőrös, fekete menyét-szerű állatra is). A Nokia cég a mostani formájában 1967-ben született meg, 2 másik cég egyesülésével, és ekkor kezdtek el igazán a telekommunikációs piacra koncentrálni.

Xerox (1959)

Xerox old logo

A Xerox elődje 1906-ban alakult Haloid Company néven, és fotós kellékanyagok, illetve papírok forgalmazására szakosodott. A nagy áttörés 1959-ben jött el, amikor piacra dobták a világ első fénymásolóját Haloid Xerox 914 néven, mely a Motorolához hasonlóan annyira sikeres lett, hogy meg is változtatták miatta a cég nevét.