Karrier blog
Karriertippek, tanácsok IT szakembereknek, megbízható forrásból.

IT fizetési körkép - 2016 vs. 2017

Karrier 2018. január 3. ITHub

Idén is elkészítettük szokásos összehasonlításunkat, melynek keretében az elmúlt évi fizetési igényeket hasonlítjuk össsze az eggyel korábbi esztendő adataival. Tavaly markáns emelkedés volt kimutatható a 2015-ben és a 2016-ban elvárt bérek között. Lássuk, hogy fest az ábra 2016 és 2017 között.

 
 

 

Mielőtt bármivel is kommentálnánk a fentieket, álljon itt az alábbi megjegyzés, amit már tavaly is fontosnak tartottunk megemlíteni:

Mielőtt messzemenő következtetéseket vonnánk le a fenti diagramokból, két dolgot előre kell bocsátanunk: egyrészt vannak olyan pozíciók, melyeket klasszikus álláshirdetés útján manapság majdnem lehetetlen betölteni, így az erre alkalmas szakembereket közvetlenül keresik meg a munkáltatók. Ezen jelöltek fizetési igénye itt nem jelenik meg, tehát a nagyon keresett technológiák esetében akár az itteninél nagyobb is lehet az eltérés, természetesen pozitív irányba.
Másrészt - ahogy a fogalom neve is sugallja - ezek csak igények, nem biztos, hogy végül ennyiért foglalkoztatnak valakit, mely tényező pedig a fentiekhez képest negatív irányba módosíthatja a valós fizetéseket.

Emelkednek, csökkennek, vagy stagnálnak a fizetések?

Erre a kérdésre idén már nem olyan egyszerű válaszolni, mint egy évvel ezelőtt. Akkor szinte kivétel nélkül jelentősen emelkedtek a fizetési igények a tapasztalati szinttől függetlenül, most azonban úgy tűnik, hogy néhány pozíció esetén érdekes tendenciának lehetünk szemtanúi. Az eleve jól fizetett területeken (Java, .NET, BI/DWH szakértő) a bérigények sokkal lassabban nőttek, ami által kezd kirajzolódni egy plafon (vagy lélektani határ, kinek melyik a szimpatikusabb), és ezt nagyságrendekkel valószínűleg ebben az évben sem fogják áttörni. Ennek az oka egyszerű, átlagosan ennyiért éri meg foglalkoztatni valakit azoknak a cégeknek, akik ilyen technológiákkal dolgoznak, innentől felfelé sokszor inkább fontolóra veszik, hogy "olcsóbb" technológiára váltsanak. Azok a cégek, akik ezzel nem tudnak élni (egy beágyazott rendszerekkel foglalkozó vállalatnak nincs túl nagy mozgástere, nekik nem alternatíva a PHP vagy a JavaScript), kénytelenek beszállni a versenybe, ami meglátszik például a senior C/C++ fejlesztők béreinek töretlen emelkedésén is.

Az év nagy nyertesei még a seniorok közül a frontend fejlesztők, a PHP fejlesztők, az üzemeltetők, és legfőképp a tesztelők. Utóbbiaknál már 2016-ban is durván emelkedtek a fizetési igények, viszont időközben nem került be a munkaerőpiacra annyi - hasonló területen jártas - szakember, hogy egyáltalán mérséklődhessen ez a tendencia. A juniorok között is csak az ő fizetéseik nőttek jelentősen, a többi pozíciónál inkább stagnálás figyelhető meg.

Egyetlen pozíciónál láthatunk jelentős csökkenést a fizetési igényekben, ez pedig a junior rendszerszervező. Ennek oka valószínűleg az, hogy egy "kihalófélben" lévő fogalomról van szó, azok a cégek, akiknél ilyen titulus még létezik, igyekeznek inkább a tapasztalt kollégáikat megtartani, miközben máshol a fejlesztőkre, product ownerekre, PM-ekre hárulnak azok az elemzői feladatok, amiket korábban a szervezők végeztek.

Az SAP/ABAP fejlesztő (tanácsadó) azért maradt ki az idei összehasonlításunkból, mert annyira speciális területről van szó, hogy csupán a fizetési igényekből lehetetlen lenne messzemenő következtetéseket levonni, ezért ezzel mi sem próbálkoztunk meg :)

Címkék

Hasonló cikkek