ITHub

Hogyan öli meg a stressz a produktivitásunkat?

Hogyan öli meg a stressz a produktivitásunkat?
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~3 perc olvasás

Valószínűleg senki sem gondolt arra egy stresszes munkanap után hazaérve arra, hogy ez volt élete legjobb élménye — nyilván ez nem véletlenül van így. Rengeteg vizsgálat és tanulmány bizonyította már, hogy a stressz kiemelkedően rossz hatással van az egészségünkre, és ennek egyik fő forrás a munkahelyi környezet. Ez a mellékhatás a körülmények állandó, gyors változása miatt szinte elkerülhetetlen, de arra kevesen gondolnak, hogy ez a vállalat költségeire, és így végső eredményére is komoly hatással van.

Hogyan öli meg a stressz a produktivitásunkat?

A stressz hatása a dolgozókra

A stressz nagyon erősen hat az emberi testre. A Mayo Clinic kutatása kimutatta, hogy a stresszre adott fizikai reakciók nagyon hasonlóak azokhoz, amelyeket annak idején a ragadozóktól való védekezésre kódolt belénk az evolúció. A hosszútávú stressznek való kitettség számos súlyos orvosi problémát, köztük a memória romlását és szívbetegséget hajlamos előidézni. Ha ez még nem lenne elég, a Berkeley egyetem egy másik vizsgálata szerint a krónikus stressz (amilyennel általában a munkahelyen is találkozunk) jelentősen növeli a mentális betegségek kockázatát.

De a stressz nem csak testünk egészségére, hanem sajnos magánéletünkre is nagyon rossz hatással van. A hosszú munkanapok nagyon nehézzé tehetik egy egészséges munka-magánélet egyensúly fenntartását (vállalkozók esetén egy némely esetben egyenesen lehetetlen).

A stressz hatása a vállalatra

Bár a legtöbben a fentiekkel tisztában vagyunk, ne felejtsük el, hogy a stressznek kitett emberek egyben a cég munkaerői is, akik legtöbbször csapatként együtt dolgoznak. Az egyik leginkább megfigyelhető hatás a produktivitás csökkenése, ami igazából logikus is: ha állandóan "tüzet kell oltani", kinek van ideje még kreatívnak is lenni, új ötletekkel előállni?

Ennek a rengeteg feszültségnek emellett kumulatív jellegű hatása is van, a produktivitás egyre inkább csökken, ahogy a dolgozóknak egyre kevesebb és kevesebb idejük áll rendelkezésre. A munkaerő megtartása egyre nehezebb feladattá válik, valamint a jelenleg meglévő dolgozóknak is egyre több pihenés (rosszabb esetben orvosi ellátás) kell a produktivitási szint megőrzéséhez. Az Egészségügyi Világszervezet nem véletlenül nevezi a stresszt a 21. század legjelentősebb járványának, ami csak az Egyesült Államokban évi 300 milliárd dollárt emészt fel.

A pihenés fontossága

Az emberek nem robotok. De ha azok is lennének, még a gépek is hajlamosak állandó és erős terhelés hatására tönkremenni. A dolgozóknak szükségek van rendszeres pihenésre, hogy elégedett és produktív alkalmazottak maradjanak. Akár egy kéthetes vakációról, akár csak egy szerdáról van szó, amikor kiüríthetjük gondolatainkat, rengeteg tanulmány világított már rá, hogy a munkától való távollét hosszú távon kizárólag jó hatásokkal jár, így a munkáltatóknak is megéri ezekre a faktorokra kiemelten figyelni.