ITHub

Hogyan maradjunk egészségesek ülőmunkát végezve?

Hogyan maradjunk egészségesek ülőmunkát végezve?
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~3 perc olvasás

Egyes kutatások szerint az öt óránál hosszabb folyamatos ülőmunkának hasonló mértékű negatív hatása van az egészségre, mint öt szál cigi elszívásának. Ez elég rosszul hangzik elsőre (és másodikra is), és mivel valószínűleg a legtöbbünk a nap jelentős részét ülő helyzetben tölti, érdemes foglalkozni a témával.

Hogyan maradjunk egészségesek ülőmunkát végezve?

Aki nem szeretne sokat olvasni, annak gyorsan elmondjuk, mi a legjobb módja az ülőmunkából adódó egészségkárosodás minimalizálásának: húszpercenként fel kell állni. Voilá, nem egy ördöngős trükk, de annál fontosabb, ahogy azt sok tanulmány is alátámasztja (például ez itt).

A varázslatos húsz perc ugyanis az a pont, ahol változás következik be a fiziológiai folyamatokban. Nagyon erős bizonyítékok vannak azonban arra vonatkozóan, hogy ha az ülőmunkát húszpercenként megszakítjuk — akár csak egy-két percre is —, jelentős mértékben csökkenthetjük a cukorbetegség és különböző szívbetegségek kialakulását, amelyek gyakran írhatók a túl sok ülés és a mozgásszegény életmód számlájára.

Azzal, hogy felállunk, azonnal kinyújtásra és összehúzódásra késztetjük a lábunk legnagyobb izmait, ami elindítja olyan enzimek termelését, amelyek a zsír lebontásáért felelősek a véráramban. Nem kell helyben futni, vagy más hasonló gyakorlatot végezni, bőven elegendő, ha egyszerűen csak állunk. Egy másik vizsgálat azt is megmutatta, hogy a húszperces, félórás szünetekkel megszakított ülőmunka nem csak az egészségre van jótékony hatással, hanem a koncentrációs képességet is növeli, szinten tartja. Arra is érdemes kitérni, hogy ugyanezen tanulmányok szerint a napi rendszeres sporttevékenység nem váltja ki a rendszeres felállást, ettől még sajnos a sok ülés rossz mellékhatásai ugyanúgy kialakulhatnak.

Bizonyos értelemben óriási szerencse, hogy a megoldás ennyire egyszerű, hiszen a kivitelezése is gyerekjáték. Kezdetnek bőven megteszi, ha például a telefonunkon beállítunk egy húszpercenkénti jelzést, amikor felállunk és járkálunk kicsit. Aki inkább valami high tech megoldásra vágyik, annak érdemes körülnéznie az olyan okoskarkötők piacán, mint amilyen például a Jawbone UP.

Ezek a kis szerkezetek a csuklónkon rezegve figyelmeztetnek, ha túl keveset mozgunk, de ezen kívül még rengeteg hasznos funkcióval bírnak: személyes edzéstervet tudnak készíteni, és az alvásunkat is képesek monitorozni.

Jawbone UP

Az okoskarkötők, mint például a Jawbone UP, folyamatosan monitorozzák az aktivitásunkat

Ha a munkáltatónk jófej, bizonyos policykkel elősegítheti, hogy a dolgozói gyakrabban keljenek fel a helyükről. A Buffernél például bevezették a workstation popcorn nevű szabályt, ami meglehetősen egyszerű: a nap elején tervezd meg, hogy az elvégzendő feladataid közül melyiket hol fogod megcsinálni. Rendelj mindegyikhez egy helyszínt: az elsőt például megcsinálod a saját helyeden, utána átsétálsz egy pihenőbe megcsinálni a következőt, stb. Ez általában mondjuk nem állít fel húszpercenként a géptől, de mégis mozgásra ösztönöz.

Egy másik népszerű megoldás az ülőmunka csökkentésére az álló íróasztal. Itt érdemes elsőként valamilyen fix magasságú megoldással próbálkozni, mert az állítható magasságú íróasztalokat egyelőre elég borsos, esetenként többszázezer forintos áron mérik. A legegyszerűbb megoldás a kábé ötezer forintból megvalósítható IKEA-s hack, ami Colin Nederkoorn találmánya (külön bónusz, hogy a megoldás az IKEA Lack nevű asztalát használja fel, amiből ma már lassan minden magyar háztartásban található egy). Akik flexibilisebb megoldásra vágynak, és/vagy több pénzt költenének, érdemes megnézni például a Varidesket.

Te hogyan szoktad ösztönözni magad, hogy rendszeresen felállj munka közben a gép mellől (ha egyáltalán)? Próbáltál már valamilyen állóasztal-megoldást? Ha igen, mi volt a tapasztalatod vele? Várjuk a véleményeteket a kommentekben.