ITHub

Hogyan fejleszd folyamatosan a technikai tudásodat munka mellett?

Hogyan fejleszd folyamatosan a technikai tudásodat munka mellett?
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~3 perc olvasás

Akármilyen pozícióban is vagy jelen pillanatban, a technikai tudás állandó fejlesztése szinte elengedhetetlen a későbbi továbblépéshez a következő években. Sajnos jelenleg még mindig kevés az olyan munkahely, ahol időnk egy részét szabad önfejlesztésre fordíthatjuk, de szerencsére még így is számos módja van, hogy főállás mellett kövessük a legújabb trendeket. Ebben a posztban néhány ilyet nézünk át.

Hogyan fejleszd folyamatosan a technikai tudásodat munka mellett?

Fókuszálj arra, amit szeretnél megtanulni!

Ez így elsőre elég banálisan, triviálisan hangzik, mégis rettentő fontos tudnod, pontosan milyen kompetenciákban szeretnél fejlődni. A jelenlegi munkádhoz kapcsolódó technológiákban kívánsz mélyebb ismereteket szerezni (pl. jobban megismerni a Rubyt, vagy mondjuk megtanulni a Swiftet, ha iOS fejlesztő vagy), vagy valami teljesen új témába vágnál bele?

Akárhogy, a sikerhez elengedhetetlen a konzisztens, fókuszált hozzállás, hiszen a munka mellett valószínűleg nem lesz túl sok időd, kár lenne ezt elfecsérelni. Egyszerűen nem engedheted meg magadnak, hogy folyamatosan váltogass a különböző skillek közötött — el kell döntened, pontosan mit helyezel a középpontba.

Készíts magadnak GitHub fiókot

Manapság a GitHub az elsődleges hely arra, hogy az emberek megosszák egymással a kódjukat, így mindenképpen érdemes egy accountot létrehozni itt. Ehhez nem kell, hogy már most világbajnok kódot írj, a GitHub arra is tökéletes, hogy megoszd másokkal, min dolgozol éppen, és persze belenézz abba is, milyen projekteket csinálnak éppen mások. Sőt, ami a legjobb, akár visszajelzést, építő kritikát is kaphatsz, ami csak gyorsítja a fejlődési folyamatot.

Bár nem elengedhetetlen, de egy technikai pozíciónál nagyon jó, ha az emberek belelátnak abba, milyen munkát végzel. Ennek akkor van különösen jelentősége, ha valami olyan, új technológiában szeretnéd bizonyítani jártasságodat, amit egyébként a munkahelyeden még nem használtál.

Olvass tutorialokat

És ne csak olvasd őket, hanem csináld is végig a példákat, gondold végig őket! Az előző pontra visszautalva, ezek az elkészült kis programok máris kiválóak arra, hogy a GitHub fiókodra feltöltsd őket. Ha van rá időd, dokumentált a kódot, és próbáld a lehető legelegánsabb módon megírni — minél jobban mutat a munkád, annál inkább vált ki elismerést azokból, akik megnézik.

Találj alkalmat a gyakorlásra

Ha a jelenlegi állásod ad erre lehetőséged (például extra projektek formájában), azokat mindenképpen használd ki. Persze ilyenkor mindenképp kommunikáld, hogy ezek a projektek a kompetenciahiány miatt esetleg lassabb tempóban fognak haladni; ez persze sajnos nem mindig megoldható, de van rá példa.

Egy dologra azért itt érdemes odafigyelni: ezek az extra projektek semmiképp se menjenek a "fő" munkád kárára, hiszen nyilván nem akarod azt a képet sugározni magadról, hogy ezeket elhanyagolod.

Kezdj bele egy hobbiprojektbe

Ha elég ambíciózus és kitartó vagy, egy munka melletti side project elkezdése adja a legjobb lehetőséget az új skilljeid gyakorlására. A legjobb valami viszonylag egyszerű dologra vállalkozni, hogy a komplexitás ne szegje kedvünket: keress valami apró részproblémát, amit belátható időn belül meg tudsz oldani!

Szintén az előzőekre visszautalva, mindenképpen oszd meg ezt a projektet másokkal is, szerezz minél több visszajelzést, hiszen ez az egésznek a lényege! Emellett teljesen egyedül dolgozni egy ilyen munkán akár frusztráló is lehet, ha valami egyáltalán nem akar összejönni.

A feladat nem könnyű, de igenis lehetséges a folyamatos önfejlesztés, még normál, főállású munka mellett is, feltéve, hogy jól osztod be az idődet, és megfogadsz minél többet a fenti tanácsokból.