ITHub

Hogyan tartsuk meg a jó szoftverfejlesztőket?

Hogyan tartsuk meg a jó szoftverfejlesztőket?
ITHub
ITHub
| ~4 perc olvasás

Mint azt tudjuk – hiszen lassan a csapból is ez folyik -, jó szoftverfejlesztőt találni manapság meglehetősen nehéz, de a cégek, vezetők, team leadek számára a feladat itt korántsem ér véget, hiszen a jelenlegi környezetben a jó munkaerő megtartása legalább ilyen nehéz feladat. Ebben a posztban azt járjuk körbe, melyek azok a (nem elsősorban technikai) tényezők, amelyek a hosszú távú maradásra sarkallják a fejlesztőket.

Training, önfejlesztés

A jó fejlesztők általában szeretnek új dolgokat tanulni, de ha valamilyen új technológiát vezetünk be egy projektben, fontos, hogy előtte mindenki számára megfelelő lehetőséget biztosítsunk annak elsajátítására.

Ez a gyakorlatban persze nem formális tanfolyamokat jelent, hiszen az internet gyakorlatilag minden témában elegendő információforrást biztosít a tanuláshoz, azonban fontos, hogy bátorítsuk a munkaidőben történő önfejlesztést és hagyjunk is elegendő időt rá.

Megfelelő eszközök és erőforrások

Nyilvánvalóan minden szervezetnek az a célja, hogy a fejlesztői produktivitás a lehető legmagasabb legyen, ehhez pedig elengedhetetlen az, hogy minden feltétel adott legyen a színvonalas munkához. Biztosítsuk a fejlesztőink számára a lehető legjobb hardver-, és szoftvereszközöket, és maradjunk nyitottak a javaslatokra is.

Persze minden új fejlesztői eszköz jóváhagyást (és akár előzetes tesztelés) igényel, és sokszor pénzügyi vonzata is van, azonban ez a kiadás általában megtérül: a motiváció fenntartásához rettentő fontos a jó körülmények biztosítása.

Szervezeti tényezők

A szoftverfejlesztők többsége olyan helyen szeretne dolgozni, ahol a kreativitásuk kibontakozhat, hiszen a különböző standardek, irányvonalak és policyk mellett mégiscsak az a munkájuk, hogy a semmiből hozzanak létre valami működő dolgot, így alapvetően alkotói tevékenységről beszélünk. Fontos, hogy a fejlesztők érezzék, hogy egy olyan csapathoz tartoznak, ahol a bürokrácia minimális, és csak annyira vannak korlátozva, amennyire a céges szabályok miatt feltétlenül szükséges.

Ez egyáltalán nem jelentheti viszont azt, hogy a fejlesztők előjogokat élveznek a cégen belül más munkavállalókkal szemben! Sokkal inkább arról van szó, hogy a vezető mindig legyen segítségül abban, hogy a felesleges adminisztrációt, szabályozást a minimálisra csökkentse.

Célok meghatározása, visszajelzés

A legtöbb cégnél, a legkisebb szoftverházaktól egészen a nagy multikig, a fejlesztők formális értékelése éves célok alapján zajlik, amelyek sokszor nagyon általánosak, vagy szándékosan nem egyértelműek. A megtartás szempontjából kiemelkedő jelentősége van, hogy a célok a lehető legtisztábban legyenek megfogalmazva.

Bátran kijelenthetjük, hogy az ilyen jellegű átalános éves céloknak (pl. “technológiai trendek folyamatos követése”, vagy “minőségi, hibamentes kód”) igen csekély értelme van (erről korábban bővebben is írtunk). Mivel a fejlesztők általában projekteken dolgoznak, amelyek időben és scope-ban is többé-kevésbé behatároltak, érdemesebb a projektek elején kitűzni a célokat, tisztázni az értékelési rendszert, és azt is, mitől függhetnek az esetleges bónuszok.

Motiváció, fizetés

Bár az eddigi pontok mind arra vonatkoztak, hogy a minőségi emberek motivációját folyamatosan fenntartsuk, azért nem lehetünk annyira idealisták, hogy ne ejtsünk szót a fizetésről. Fontos (lenne), hogy minden munkaadó bizonyos időközönként felülvizsgálja a fejlesztői béreket, és biztosítsa, hogy az ne maradjon el az iparági átlagtól a megfelelő pozíciókban. Ez nem nehéz feladat, hiszen ezzel kapcsolatos éves felmérések már Magyarországon is elérhetőek.

Fontos még hozzátenni, hogy a fizetés nem az egyetlen juttatás, és a legtöbb fejlesztő nem indifferens például a cég által finanszírozott tanfolyamok vagy szakmai konferenciák iránt – ez win-win szituáció.

Érdemes megfelelő hangsúlyt helyezni a cégen belüli előrelépésre is. Nem mindenki szeretne elmozdulni vezetői irányba hosszabb idő után sem (és nem is mindenki alkalmas rá), fontos, hogy ezt tiszteletben tartsuk, és az ő szerepüket se hagyjuk figyelmen kívül, támogassuk őket például technikai tudásuk elmélyítésében. Akik viszont vezetői pozícióra aspirálnak, azoknak is biztosítsuk a megfelelő hátteret és mentorálást.

Összegzés

Könnyen elfőrdulhat, hogy egy cég minden említett pontot betart, mindent jól csinál, azonban a fejlesztők így is időnként elhagyják a céget. Ez természetes, és bizonyos mértékű fluktuáció egészséges is a szervezet szempontjából; amíg ez nem túl gyakori, nincs nagy baj.

A munkaerő megtartására vonatkozó stratégia a cég mindennapi működésének szerves része kell, hogy legyen, nem pedig egy kétségbeesett reakció például akkor, amikor kulcsemberek jelentik be felmondási szándékukat.

Nektek fejlesztőként mi a legfontosabb tényező ahhoz, hogy sokáig maradjatok ugyanannál a cégnél? Mit tehet a munkaadó azért, hogy ne nézzetek hamar másik munkahely után?