ITHub

Hogyan hozzuk ki a legtöbbet a meetupokból?

Hogyan hozzuk ki a legtöbbet a meetupokból?
ITHub
ITHub
| ~3 perc olvasás

Az utóbbi években itthon is egyre népszerűbbé váltak a szoftverszakma résztvevői körében a meetupok. Persze miért ne lenne így? Ezeken az eseményeken hozzánk hasonló érdeklődésű szakemberekkel folytathatunk eszmecserét, ami extra lelkesedést adhat a munkánkhoz, és természetesen kapcsolatépítés szempontjából sem elhanyagolható. Sokan azonban úgy gondolják, szimpla részvételükkel élvezhetik a meetupok összes előnyét, holott egy kis plusz aktivitással többet hozhatunk ki belőlük.

A tanulás legyen az elsődleges cél!

Sokan a meetupokban kizárólag a (nem ritkán üzleti célú) kapcsolatépítés lehetőségét látják, amivel nyilván semmi baj nincs, hiszen ez is a meetupok egyik célja, de fontos kiemelni, hogy közel sem az egyetlen. Az is gyakori, hogy valaki egy-egy meetupon azonnal prezentálni, tanítani, szeretne, ill. egy afféle "thought leader" szerepet felvenni. Ezekkel szemben azonban érdemesebb — főleg kezdetben — elsősorban nyitott hozzáállással érkezni, és arra koncentrálni, hogy az esemény során minél több tudást szedjünk fel.

Készüljünk kérdésekkel!

Érkezés előtt tanulmányozzuk át alaposan a meetup központi témáját, és ha lehet, nézzünk utána az előadóknak is. Készüljünk már ekkor kérdésekkel, amiket ezen prezentációk után feltehetünk majd — ha érdekel a meetup témája (márpedig másképpen miért lennénk ott?), biztosan lesz ilyen.

Az ilyesfajta felkészülés magabiztosságot ad a témában való esetleges vitázáshoz, véleményütköztetéshez, de az előadó helyzetét is megkönnyíti azzal, hogy plusz interakciót visz a prezentációba. Emellett ha ismerjük valakinek a hátterét (hol dolgozik, mik a fő szakterületei), kötetlen beszélgetést is könnyebb lesz kezdeményezni vele a meetup későbbi részében.

Érkezz korán, távozz későn

Nem meglepő módon ez az egyik legjobb tipp arra vonatkozóan, hogy maximalizáljuk saját "hasznunkat" az adott eseményből. A legtöbb meetup lehetőséget biztosít az előadások utáni beszélgetésre (ha máshogy nem, legfeljebb egy közös sör keretében). Erre a részre mindenképpen maradjunk, ne távozzunk azonnal az utolsó prezi után. Egy vacsora vagy ital melletti beszélgetés jó kezdete lehet egy hosszú távú szakmai ismeretségnek is.

Ügyelj arra is, hogy lehetőleg mindenkitől kérj névjegykártyát, akivel találkozol, így az esemény után könnyen elérheted az illetőt. Próbálj minél több emberrel kapcsolatba kerülni a meetup során, használd ki a lehető legjobban a rendelkezésre álló időt!

Válj a közösség értékes részévé

Ha már több meetupon is részt vettél, érdemes lehet esetleg egy kicsit proaktívabb szerepet felvenni. Javasolj témákat, esetleg jelentkezz valamilyen saját munka bemutatásával a következő meetupra, ami az adott témához kapcsolódik. Ha bekerülsz a szervezők látókörébe, az könnyen néhány előadási lehetőséghez juttathat, ahol megerősítheted saját szakértői szerepedet az adott területen. Mondanunk sem kell, hogy ez nagyban erősítheti a pozíciódat egy esetleges álláslehetőséggel kapcsolatban is, vagy akár az is lehet, hogy egy komoly új álláslehetőség egy ilyen csatornán keresztül talál meg téged.