ITHub

Három divatos tech kifejezés, amit lassan el kellene felejteni

Három divatos tech kifejezés, amit lassan el kellene felejteni
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~2 perc olvasás

Az információtechnológia világában (de azon kívül is) egy-egy kifejezés általában "ártatlanul" indul el, de ahogy egyre inkább elterjed (szép magyar szóval buzzword lesz belőle), a definíciója sokszor nehezen megfoghatóvá válik, és egy idő után már csak PowerPoint slideok semmitmondó kelléke. Nick Kolakowski, a Dice.com munkatársa egy friss posztjában olyan, szebb napokat látott IT buzzword-öket szedett össze, amiknek jó lenne lassan nyugdíjba vonulniuk.

Három divatos tech kifejezés, amit lassan el kellene felejteni

Best Practice

Ez a kifejezés — szemben néhány másik divatos társával — eredetileg nagyon is hasznos volt, és valódi jelentéssel bírt. Mára azonban túlságosan elhasználódott, és sokszor nem az adott probléma legoptimálisabb megoldását takarja, hanem valami olyan tevékenységet, amit a legtöbben már csak megszokásból végeznek. "Azért fizetnek, hogy kövesd a többieket, vagy azért, hogy gondolkodj?" — teszi fel a kérdést Paul Martin új, sokat hivatkozott cikkében. "Számomra a best practice kifejezés egy olyan képet fest, amelyben mindannyian a tömeg által diktált középszerűségbe masírozunk."

Big Data

Richard Saul Warmant, a TED alapítóját meglehetősen idegesíti már a big data kifejezés, ami lassan már tényleg mindenhol felbukkan. "A nagymennyiségű adat az analizálásra szolgáló hatékony eszközök nélkül semmit sem ér." — mondja. "Olyan alakba kell öntenünk, hogy az értelmezhető legyen. Mintha egy lépés kimaradt volna."

Valljuk be, van is némi igazság a dologban: ma már szociális hálóktól hatékonyabb algoritmusokon át egészen a hosszútávú digitális tárolásig rengeteg dolgot jelölünk ezzel a szóval, ami így lassan már nem jelent igazán semmit.

Viralitás ("go viral")

Aki valamilyen appot/weboldalt indít útjára, legtöbbször nem titkolt célja a virális tulajdonság elérése, vagyis hogy a terméke az adott ökoszisztémában rettentő gyorsan elterjedjen. A vírusokra való utalás tulajdonképpen elég jól le is írja ezt az (általában exponenciális jellegű) növekedést, de mivel gyakorlatilag az összes startuppal kapcsolatban felbukkan, és mindenki használja magára nézve, teljesen értelmét vesztette, így sajnáljuk, de mennie kell.

Na persze még rengeteg hasonló példát lehetne mondani. Vannak olyan kifejezések, melyek szerintetek megérettek a pusztulásra?