ITHub

Google AMP: 5 kérdés és válasz

Google AMP: 5 kérdés és válasz
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~4 perc olvasás

A Google 2015 végén jelentette be az AMP érkezését, ám ekkor még nem lehetett biztosra venni, hogy a koncepció meg is veti a lábát. Fél év elteltével úgy tűnik, hogy az ötletből működő megoldás lett, ezért James A. Martin írása nyomán mi is megnézzük, hogy mit várhatunk az AMP-tól.

google amp

1. Mi az a Google AMP?

Az AMP egy nyílt forráskódú projekt, ami azt tűzte ki magának célul, hogy segítsen előállítani olyan webes tartalmakat, melyek szinte azonnal betöltődnek a böngészőben, tartalmazzanak akár videókat, képeket, vagy animációkat is.
Az ötlet azért született, mert az internetes böngészésben egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a mobileszközök, és ez a trend úgy tűnik, hogy nem is fog változni mostanában. Így az egyes oldalak számára kritikus lehet, hogy milyen a látogatók élménye, nem mindegy ugyanis, hogy 20 vagy 1 másodpercet kell várni egy cikk betöltésére (ezek a számok nem hasraütésszerűen születtek, a Google ekkora, vagy ennél akár nagyobb gyorsulást ígér az AMP-pal).

2016. február 23-tól a Google a mobilos találati listái is megváltoztak, az optimalizált oldalakat egy kis villámot ábrázoló ikon jelöli, utalva ezzel az AMP-ra.

2. Hogyan működik az AMP?

Az ún. AMP-HTML alapjában véve nagyon hasonlít a HTML5-re, a legtöbb tag teljesen szabványos, néhány helyett azonban az AMP specifikus verziót kell használnunk, ilyen pl. az img, video, audio és az iframe is, néhány pedig tiltott (a teljesség igénye nélkül: form, object, frame, base, param, embed). A form tag mellőzése meglepő lehet, ám fontos leszögeznünk, hogy az AMP célja a statikus weboldalak betöltésének gyorsítása, ebbe pedig az űrlapok nehezen férnek bele.
Magát az optimalizációt egy aszinkron JS szkript végzi, az AMP-pal kompatibilis oldalakat pedig a Google egy CDN-hez hasonló elven gyorsítótárazza.

A fentiekből fakadóan a weboldalunk AMP verziója nem fogja helyettesíteni a mobilra optimalizált verziót, ezek mint egymás alternatívái létezhetnek.

3. Milyen oldalak kovácsolhatnak előnyt az AMP-ból?

Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy elsősorban a hírportálok, és az egyéb hasonló, statikus tartalmakat előállító oldalak használják az AMP-ot. Június 30-án pl. az eBay is bejelentette, hogy a legnépszerűbb termékek, és kulcsszavak ezentúl az AMP által gyorsítva jelennek majd meg.

4. Befolyásolja az AMP a SEO-t?

Jelenleg nem rangsorolja előbbre a Google az AMP-ra optimalizált oldalakat, ám ez valószínűleg nem lesz mindig így. Elég csak arra gondolnunk, hogy az oldalak betöltési ideje viszont fontos szempont a találati lista összeállításakor, így közvetve akár már most is befolyásolhatja a rangsort az AMP.

A gyorsabb betöltésből fakad egy másik közvetett előny is: az ilyen oldalaknál alacsonyabb a visszafordulási arány, amiből a Google arra következtet, hogy értékesebb az oldal, és ez szintén pozitívan hat a helyezésünkre.

5. Milyen hátrányai vannak az AMP-nak?

Mint minden jelentősebb webes újításnál, úgy valószínűleg az AMP-nál sem lesz akadálymentes az "átállás", még akkor sem, ha nem konkrét váltásról van szó, és az AMP csak mint egy alternatíva lép be a mobilra optimalizált oldalak mellé. Ugyanakkor érdemes végiggondolni, hogy a SEO mennyire manuális, és barkács jellegű volt a kezdetek kezdetén, most pedig hány kész eszköz, plugin áll a rendelkezésünkre. Ez az AMP esetében sem lesz máshogy, és biztos, hogy idővel az általa indukált módosítások kiválthatóak lesznek automatizációval.

A legnagyobb nehézséget talán a platform határainak megértése jelenti majd. Nem használhatunk pl. külső JS library-kat sem, csak az AMP sajátját, ami meglehetősen fapados, így tulajdonképpen a nagyon izgő-mozgó, agyoneffektezett oldalunkat érdemes alapjaiban újragondolnunk, ha az AMP verzióját készítjük.

Egy másik problémás kérdés, hogy ha a Google keresőjében fellelt, AMP-ra optimalizált oldalakat szeretnénk megosztani valakivel, akkor az URL a google.com-ra fog mutatni, nem pedig az eredeti címre, ami hátrányosan befolyásolhatja az eredeti webhely forgalmát.

Az AMP Magyarországon egyelőre sajnos nem érhető el, de érdemes lehet előre felkészülni rá.