ITHub

Ezekkel a technológiákkal kereshetsz évi 22 milliót

Ezekkel a technológiákkal kereshetsz évi 22 milliót
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~2 perc olvasás

Saját blogunkban pár hónapja a magyar információtechnológiai álláspiac legkeresettebb kompetenciáit szedtük össze, most pedig a Dice.com friss felmérése alapján ismertetjük azokat a témaköröket, amelyekkel átlagosan évi százezer dollárnál (mai árfolyamon kb. 22 millió forint) magasabb fizetést lehet elérni az Egyesült Államokban.

informatika

A kérdőív eredménye alapján több tucat olyan programozással, és/vagy adatfeldolgozással kapcsolatos technológia van, ami megüti az említett szintet, de Shravan Goli, a Dice elnöke azt is hozzáteszi, hogy ezek a legtöbb esetben speciálisak, ami természetesen felveri a piacon az értéküket. Az alábbiakban közöljük az öt legjobban fizetett kompetenciát némi leírással fűszerezve, érdekes lehet karriertervezéshez — nem biztos, hogy csak külföldben gondolkodóknak.

5. Apache Cassandra ($112,382)

Nyílt forráskodú projekt, elosztott adatkezelési rendszert valósít meg.

4. PMBOK ($112,382)

A PMBOK egy gyűjtőnév, amely egységes projektmenedzsment irányvonalakat és terminológiát határoz meg. A Project Management Institute jelenteti meg 1996 óta.

3. MapReduce ($114,396)

Egy programozási modell, amit nagy adathalmazok elosztott, skálázható feldolgozására találtak ki.

2. NoSQL ($114,796)

A NoSQL is technológiák egy nagy csoportját takarja. Olyan adatbázis-rendszerekről van szó, amelyek nem a hagyományos relációs sémákra épülnek, hanem ettől eltérő megoldásokat alkalmaznak — elsősorban a skálázhatóságot szem előtt tartva nagy adatmennyiségek esetén.

1. R ($115,531)

Az R programozási nyelv első helye talán kissé meglepő lehet, hiszen könnyen elképzelhető, hogy sokan nem is hallottak róla. Az eddigi vonalat folytatva egy big datához köthető nyelvről van szó, amit elsősorban statisztikai és adatbányászati célokra használnak.

A felsorolásból egyértelműen látszik, hogy vezetnek a big data technológiák, ami egyáltalán nem meglepő, ez az egyik legfelkapottabb témakör jelenleg. A top tízben még megtaláljuk például a Hadoop és a MongoDB technológiákat, amelyek szintén nagy adatmennyiségek kezeléséhez kapcsolódnak.