ITHub

Berlin, London, San Francisco? Hogyan keresnek más országok szoftverfejlesztői a magyarokhoz képest?

Berlin, London, San Francisco? Hogyan keresnek más országok szoftverfejlesztői a magyarokhoz képest?
ITHub
ITHub
| ~2 perc olvasás

A jelenleg is tartó kivándorlási hullám közepette gyakori vita tárgya, hogy megéri-e a magyar fejlesztőknek külföldre menniük, és ha igen, melyik országot, várost válasszák. Az egyik oldal szerint külföldön sincs kolbászból a kerítés, a másik szerint pedig itthon minden rossz. A valóság valószínűleg — ahogy mindig — valahol a két véglet között van, a kérdés az, hogy hol. Ebben a posztban azt vizsgáljuk meg, a magyarok körében népszerű kivándorlási célpontok hogyan viszonyulnak fizetésben Magyarországhoz a vásárlóerő-paritást figyelembe véve.

Berlin, London, San Francisco? Hogyan keresnek más országok szoftverfejlesztői a magyarokhoz képest?

Röviden először a módszertanról. Nyilván a fizetéseket semmi értelme sincs forintba átszámolva összehasonlítani, hiszen Londonban nem annyiba kerül az élet, mint Budapesten. Ennek kiküszöbélésére a Numbeo által publikált Cost of Living Indexet használtuk; ez egymáshoz képest rangsorolja a világ városait a megélhetési költségek szempontjából. A különböző városokat ezen belül is a Consumer Price Plus Rent Index alapján hasonlítottuk össze, ami tartalmazza az általános fogyasztás és a lakhatás költségeit is.

Fontos hozzátenni, hogy az ilyen önbevalláson alapuló fizetési oldalak általában a junior pozíciók felé húznak, így az átlag alacsonyabb lehet a valóságnál, de ez a torzító hatás minden esetben jelen van, így az összehasonlításnál figyelmen kívül hagyható — a lényeg úgysem a pontos számokon van, mindenhol vannak jobb/rosszabb fejlesztők, akik jobban/rosszabbul keresnek az átlagnál.

Az alábbi diagram foglalja össze ennek a kutatásnak (csúfolható tevékenységnek) az eredményeit. Minden helyszínhez megtekinthető a helyi Software Engineer átlagfizetés forintba átszámolva, és ugyanez a fizetés az előbbiekben leírt index segítségével helyesbítve (szintén HUF-ban). Mindenhol bruttó fizetésekről van szó, nyilván az adott ország adórendszere is nagyban befolyásolja, mennyi marad a zsebünkben, de ez már meghaladja a cikk kereteit.

Szoftverfejlesztői átlagfizetések összehasonlítása |Create Infographics

Az adatokból mindenki levonhatja a maga következtetéseit, mi inkább csak érdekességnek szánjuk. Már csak azért is, mert a döntést, hogy külföldön szeretnénk-e szoftverfejlesztőként dolgozni, sokszor nem csak a fizetés határozza meg, hanem az adott város jellemzői, ill. a szakmai kihívások is.