ITHub

Az 5 legkeresettebb kompetencia az IT álláspiacon

Az 5 legkeresettebb kompetencia az IT álláspiacon
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~2 perc olvasás

A fejlesztők, programozók, IT-szakemberek továbbra is a magyar álláspiac sztárjai közé tartoznak — a komoly tudású munkaerőre mindig jelentős igény mutatkozik. Ebben a posztban az ITHub (és más magyar állásportálok) hirdetései alapján megvizsgáltuk, jelenleg melyek a legkeresettebb kompetenciák/területek.

Az 5 legkeresettebb kompetencia az IT álláspiacon

Java

Bár divat lett utálni, pocskondiázni, a nagyvállalati világban a Java jelenléte nagyon erős. Az ITHubon a programozási nyelvek között jelenleg erre mutatkozik a legnagyobb igény, és más állásportálok kínálata is hasonló trendet mutat.

SQL

Hiába a nagy hype manapság a NoSQL adatbáziskezelő rendszerek közül, a jó öreg relációs adatbázisok, és ezzel együtt az SQL uralma továbbra is megkérdőjelezhetetlen. Így nem is különösebben meglepő, hogy rengeteg állás betöltéséhez szükség van SQL tudásra, legyen szó akár kifejezetten DB-szakemberről, akár "mezei" fejlesztőről.

C/C++

A másik nagy veterán a listán. Fő (de nyilván nem kizárólagos) felhasználási területe manapság a hardverközeli, és/vagy számításigényes alkalmazások fejlesztése. Hazánkban számos ipari alkalmazásfejlesztéssel foglalkozó cég működik, de alapos C/C++ tudás gyakran szükséges a pénzügyi, tőzsdei alkalmazások és a számítógépes grafika/képfeldolgozás területén is.

Unix/Linux

Köztudott, hogy a komoly szerverek többsége valamilyen *nix rendszeren fut, de a Unix-alapú operációs rendszerekben nemcsak az üzemeltetőknek/adminoknak kell otthon lenniük; sok helyen a fejlesztőkörnyezet kialakítása miatt a programozók felé is elvárás, hogy otthonosan mozogjanak a rendszerben – ismerjék az alapvető parancsokat, gyakran használt eszközöket.

SAP

Kakukktojás a listán, hiszen a SAP ERP ismerete nem egyetlen kompetencia, hanem egy — sokak számára meglehetősen sejtelmes — terület. A bejutási küszöb megugrása bonyolultabb lehet, mint más technológiák esetében (és sok esetben nem csupán informatikai jellegű tudást igényel), de aki érez rá affinitást, megéri a német szoftveróriás termékeiben elmélyedni, hiszen a kimutatásokban rendszeresen a legjobban fizetett szakemberek közt szerepelnek a SAP tanácsadók.