ITHub

A rossz munkahelyi légkör 10 jele

A rossz munkahelyi légkör 10 jele
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~3 perc olvasás

Ha interjúra készülünk, akkor fontos szem előtt tartanunk: az interjúztatás nem csak arról szól, hogy rólunk mindent megtudjon a leendő munkáltatónk, hanem arról is, hogy mi feltérképezzük leendő munkahelyünket. Csupán egy találkozó alapján minden részletre kiterjedően természetesen nem tudjuk ezt megtenni, de vannak jelek, melyekre érdemes figyelnünk. A továbbiakban Shane Atchison tanácsait tolmácsoljuk.

nyomasztó iroda boxokkal

Munkahelyünkön töltjük életünk egy igen jelentős hányadát, ezért nem mindegy, hogy ez alatt az idő alatt boldogtalanok, és elégedetlenek vagyunk-e, vagy éppen kicsattanunk az örömtől, és az elégedettségtől, és ebben az irodai légkör kulcsszerepet játszik. Ahhoz, hogy egy cég szervezeti kultúráját teljes mélységében feltérképezhessük, rengeteg tapasztalatra, és időre van szükség, árulkodó jelek azonban mindig vannak. Ha az alábbi tünetekből 5-6-ot is észlelünk, akkor érdemes elgondolkodnunk: Szeretnék én itt dolgozni? Lássuk őket:

  1. A ping-pong asztal a fő téma. Nagyon jó, ha egy irodában van ping-pong asztal, ha viszont túlságosan kihangsúlyozzák a cég bemutatásakor, akkor sanszos, hogy egy modern(nek tűnő) iroda kötelező, de alapvetően csak megtűrt elemeként tekint rá a vezetőség.
  2. Rendetlen az iroda. A tárgyalóban a székek össze-vissza állnak, félig összerakott gépek, árva monitorok pihennek üres asztalokon. Ugye ismerős? Ha valahová belépve olyan érzésünk van, hogy senki sem törődik a rendrakással, akkor az bizony nem véletlen.
  3. Csak a vezetőknek van saját irodájuk. Ha egy munkahelyen a főnökökön kívül mindenki egy közös térben, vagy - ami még rosszabb - boxokban ül, akkor azt tekinthetjük a hierarchia egyfajta lenyomatának is.
  4. Nem beszélnek a céges kultúráról. Ha az interjúztató kizárólag a képességeid, és a korábbi munkatapasztalatod felderítésére koncentrál, cserében viszont semmit sem emel ki a cég életéből, belső működéséből, légköréből, akkor az gyanús lehet.
  5. Nem szimpatikus a vezetőség. Az első interjú alkalmával valószínűleg nem fognak rögtön bemutatni a felsővezetésnek, de az interneten nyugodtan kereshetsz cikkeket, interjúkat, videókat, ami alapján azért le lehet szűrni néhány következtetést a menedzsmentről.
  6. Túl hangsúlyos a SIKER. Teljesen normális, hogy minden cég sikeres akar lenni, de nem mindegy, hogy milyen áron. Ha túl sokszor hangzik el az interjú során a sikeresség, mint fogalom, akkor munkába állás után könnyen szembesülhetünk azzal, hogy nem tudunk megfelelni az - egyébként irreális - elvárásoknak.
  7. Egyszerűen csak fura a hangulat. Egy jó munkahelyen van élet. Ez persze nem azt jelenti, hogy a konyhában érkezésünkkor épp kajacsata zajlik, az irodákban pedig táncolnak az emberek, de ha úgy tűnik, hogy a legtöbben szomorúak, vagy unatkoznak, akkor meneküljünk.
  8. A cég által elért dolgokkal vannak tele a falak. Ha ezt tapasztaljuk, akkor Shane szerint nyugodtan ki is sétálhatunk a legközelebbi kijáraton.
  9. Délután 6 óra van, és még javában folyik a munka. Ezt ugyan nehéz megállapítani, de ha olyan időpontban lenne véletlenül az interjúnk, amikor egyébként már vége van a munkaidőnek, akkor érdemes körülnéznünk: néhány túlórázó még elmegy, de többnél már gyanút foghatunk.
  10. Ha csak egy kérdést teszünk fel, akkor az a következő legyen: Összejárnak-e a kollégák a munkaidőn túl, és ha igen, akkor mit szoktak csinálni? A jó válaszok: sör, sport, bármi ami kötetlen. A rossz válaszok: bármi ami a munkával kapcsolatos.

Na és, nálatok milyen a hangulat? :)