ITHub

A munkáltatók 7 gyakori ferdítése az állásinterjúkon

A munkáltatók 7 gyakori ferdítése az állásinterjúkon
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~3 perc olvasás

Innovatív környezet, kiemelkedő juttatási csomag, változatos feladatok. Ismerős? Persze kétségtelen, hogy vannak cégek, ahol valóban mind teljesülnek a felsorolt feltételek, de sokkal jellemzőbb, hogy ezek a fordulatok mára az álláshirdetések és az interjúk kötelező, csupán formai tartalommal bíró elemei lettek. Felvázoljuk a 7 leggyakoribb olyan ferdítést, amivel állásinterjún találkozhattok.

állásinterjú ferdítés hazugság

"Támogatjuk az önálló munkavégzést"

Ez nagyon csábító, feltéve, hogy az önálló munkavégzés alatt nem azt értjük, hogy rendszeresen egyedül hagynak minket minden problémánkkal, nulla információval, egy "oldd meg!" felkiáltással kísérve. Hasonlóan gyanús lehet még, ha megemlítik az interjún, hogy bár jelenleg túlságosan leterheltek a leendő, közvetlen kollégáink, de további munkatársakat szeretnének felvenni ennek enyhítésére. Nyugodtan kérdezzünk rá, hogy mi a terv arra az esetre, ha ez nem sikerül.

"Exkluzív munkakörülményeket biztosítunk"

Érdemes előre tisztázni, hogy milyen gépen fogunk dolgozni, hány monitorral, és még az ajánlat elfogadása előtt kérni, hogy vezessenek körbe minket az irodában, mutassák meg a leendő helyünket. Nincs rosszabb ugyanis, mint az első munkanapon szembesülni azzal, hogy az exkluzív környezet kimerül az iroda elhelyezkedésében, miközben egy 17 colos monitor előtt, és egy összefoltozott széken kell görnyednünk egész nap.

"Kiemelkedő juttatásban részesülsz nálunk"

Hála hazánk rendkívül munkáltatóbarát adószabályainak, és az irreálisan magas járulékoknak, a cégek igen jelentős hányada trükközik a fizetésekkel különböző formában (hóvégi borítékok, illetve más, kedvezőbb adózású jogcímeken kifizett jövedelmek). Van, akit ez ugyan egyáltalán nem zavar alkalmazottként, de ettől függetlenül érdemes előre tisztázni, hogy a kialkudott nettó fizetésünk pontosan milyen formában, és csatornán keresztül jut el hozzánk.

"A pontos munkaköröd még kialakítás alatt van"

Ilyen márpedig nincs. Vagyis van, de ekvivalens a "mindennel kell majd foglalkoznod, amihez másnak nem lesz elég ideje, vagy kedve" mondattal. Ahol pedig sok a mindenes, ott jellemzően híján vannak a szakmai igényességnek, ne féljünk tehát visszautasítani egy olyan cég ajánlatát, aki elkezdett munkaerőt toborozni egy még nem is létező - vagy nem körülhatárolható - pozícióra.

"Támogatjuk, ha fejlődni szeretnél, a betanuláshoz pedig segítséget nyújtunk"

A legfontosabb kérdés: munkaidőben, szervezett tréningek, oktatások formájában támogatják a tanulást, vagy csupán megengedik, hogy az irodában nyomtasd ki az 1000 oldalas, belső dokumentációkat, és megveregetik a válladat, ha hétvégén elolvasod őket?

"Fontos számunkra a munka, és a magánélet egyensúlya"

Ez önmagában még nem túl konkrét. Ha túlórázni kell, akkor kifizetik, vagy lecsúsztathatod? Van lehetőség indokolt esetben home office-ra, vagy a 8-17 óráig helyben történő munkavégzés szent, és sérthetetlen? Ha a rugalmasság kimerül annyiban, hogy fakultatívan otthonról is túlórázhatsz, attól a munkád és a magánéleted egyensúlya minden lesz, csak nem harmonikus.

"Van csocsóasztalunk"

Na és? Egy korábbi bejegyzésünkben már érintettük a témát, a csocsóasztal tetszőlegesen helyettesíthető ping-ponggal, vagy bármilyen játékkonzollal. Persze nem gond, ha egy hirdetésben megjelennek ezek a dolgok (sőt, még jobb, ha tényleg van ilyen az irodában), de ha túl hangsúlyos a téma, és még az interjún is megemlítik, akkor sanszos, hogy egy alapvetően merev cégről van szó, akik vettek pár játékot az irodába, és ettől várják a megváltást.