ITHub

A legfrusztrálóbb dolgok egy fejlesztő életében - 1. rész

A legfrusztrálóbb dolgok egy fejlesztő életében - 1. rész
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~3 perc olvasás

A szoftverfejlesztés alapvetően egy elég jó hivatás: modern munkakörnyezetet, optimális esetben változatos feladatokat, és jó fizetést biztosít. Jó informatikust találni mégis nehéz, mert sokkal nagyobb a kereslet, mint a kínálat a piacon, ezért a cégek sokszor versenyeznek a szakemberek kegyeiért. Ám ahogy minden munkakörnek, úgy ennek is vannak árnyoldalai, kétrészes összeállításunkban ezeket vesszük sorra.

informatikus frusztráció

Hardver

Nem mondunk nagy újdonságot, ha azt állítjuk, hogy bármilyen szoftver képtelen a működésre az "alatta" lévő hardver nélkül. Éppen ezért, akármennyire is próbálják a kérdést elodázni a fejlesztők, egy idő után nagy valószínűséggel fognak szembesülni hardveres problémákkal. Megoldás lehet, ha az újdonsült programozók először az alapvető hardveres ismeretekkel barátkoznak meg, a befektetett energia később valószínűleg többszörösen fog megtérülni.

"Minden olyan programozó, aki debuggolt már adatbázisszerveren előforduló hibát, vagy megpróbálta kinyomozni, hogy a RAID-be fűzött meghajtók miért nem működnek megfelelően, az tudja, hogy minden hardveres hiba egyenlő a fájdalommal." - Steve Borthwick

"A programozók utálják a hardvert, főleg azért, mert nem tudnak mindig mindent rákenni." - Anonymous

Az ülőmunka

A szoftverfejlesztés nem egy sportos, fizikai munka, ha csak a gépelést, és a kattintást nem tekintjük annak. Ennek egyértelműen káros hatásairól írtunk korábban.

"Egész nap a székben ülve, a képernyőt bámulva. Aztán nemrég elkezdődött... először a hát, aztán a nyak, égő, fáradt szemek... a lábak folyamatos mozgása... Hiába az edzés, a jóga, a bringával járás, nem bírom már 8 óránál tovább az irodában. Látod ahogy feljön, és lemegy a nap, te pedig ott ülsz az idióta székeden, amíg elhalad melletted az élet." - Markus Toman

Hiányos dokumentáció

Ha egy más által írt kóddal kell dolgozni, az eleve nem tartozik a fejlesztők kedvenc elfolglaltságai közé, a helyzetet pedig tovább súlyosbíthatja, ha az adott kód hiányosan, vagy egyáltalán nem dokumentált. A kommentek, vagy bárminemű leírás hiánya szignifikánsan megnöveli a hibakeresésre, továbbfejlesztésre szánt időt, valamint a programozók vérnyomását is.

"Mint a legtöbb programozó, én is több időt töltök rosszul dokumentált kódok karbantartásával, mint valami új megalkotásával." - Walt Karas

Kódbázis összefésülése

Az olyan verziókezelő rendszerek, mint például a Git, vagy az SVN, nagyon jól jönnek, ha többen szeretnének párhuzamosan dolgozni egy kódbázison. Ugyanakkor, ha többen is módosítják ugyanazt a részét a forráskódnak, akkor jön a merge, és vele együtt néha a merge hell is. Persze általában nem kell a legrosszabbra gondolni, legtöbbször az ütközések könnyen kezelhetőek, vannak azonban igazán fájdalmas esetek is.

"Merge Conflict *pure evil*" - Koustuv Sinha