ITHub

A HTML5-é a jövő?

A HTML5-é a jövő?
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~2 perc olvasás

A mobilmegoldásokat szállító Sencha legutóbbi felmérése legalábbis erre enged következtetni. Az írás szerint a lelkesedés a HTML5 technológia iránt egyre inkább növekszik, miközben a hagyományos Windows platform leáldozóban van. A vállalat az elmúlt időszakban több mint kétezer üzleti alkalmazásfejlesztő szakembert kérdezett a témáról — alább az eredményekből szemezgetünk.

HTML5

  • A megkérdezettek 60%-a már átállt a HTML5-alapú fejlesztésre a kulcsprojekteknél, és kevesebb mint 10% használ még mindig korábbi webes technológiákat.
  • A jelenleg natív megoldásokat használó mobilra fejlesztők 19%-a számít arra, hogy a jövőben kevésbé fog ezekre a technológiákra támaszkodni.
  • A HTML5 szabványból a leggyakrabban használt technológiák a local storage, az átmenetek/animációk, a HTML5 videó, ill. a canvas API.
  • A vizsgált időszakban a megkérdezetteknek csak a 20%-a állt át a webes technológiákról natív futtatókörnyezetekre.
  • 30%-al csökkent a natív Windows környezetre készülő alkalmazások száma, azonban még mindig ez a legnépszerűbb platform.

„Azok az idők már elmúltak, amikor egy alkalmazás kizárólag Windowsra készül, vagy mondjuk csak iPhone-on elérhető.“ — állítja a jelentés. A megkérdezettek fejlesztők fele válaszolta azt, hogy meghatározó alkalmazásaikat mobil és asztali eszközökön egyaránt elérhetővé teszik. Tipikus esetben a támogatott platformok a Windows, a Mac OS, az iPhone/iPad, és legalább egy Androidos eszköz.

Érdemes azt is megvizsgálni, mik a fő okai annak, hogy a fejlesztők egyre inkább a HTML5-öt választják. A leggyakoribb válasz, hogy a technológia segítségével a teljes célközönség elérhető egyetlen kódbázis használatával. További indokok még a megnövekedett produktivitás, illetve az is, hogy a már meglévő webes tudás jól hasznosítható.

A kép természetesen ezúttal sem egyértelmű. A natív alkalmazások mellett kitartók szerint az így készült megoldások jobb teljesítményérzetet nyújtanak, ill. jobban illeszkednek az őket kiszolgáló platformhoz. Emellett egy másik, Forrester által készített jelentés szerint a HTML5-alapú appokat általában hosszabb ideig tart leszállítani, aminek főleg a hosszabb tesztelési idő az oka. Ezen kívül a felhasználók megítélése szerint ezen alkalmazások valóban lassabbnak tűnnek mobileszközökön.

Ti mennyire használjták a HTML5 platformot a munkátok során, és milyenek a tapasztalaitok?