ITHub

9 tipp a kényelmes irodai munkához

9 tipp a kényelmes irodai munkához
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~3 perc olvasás

Ha irodai munkát végzünk, akkor jó eséllyel töltjük napunk legnagyobb részét a monitor előtt, egy nem feltétlenül kényelmes székben. Nem kell ahhoz ortopéd szakorvosnak lennünk, hogy rájöjjünk: szervezetünk számára egészségtelen ez a létforma, mivel az evolúció során nem volt túl sok időnk alkalmazkodni ehhez a helyzethez. Az eredmény? Hát-, fej-, és derékfájás, szemproblémák. Vannak megoldások, amelyekkel azonban mérsékelhetőek, vagy meg is előzhetőek a tünetek, ezeket vesszük most sorra.

9 tipp a kényelmes irodai munkához

Ez sem a legjobb megoldás, de vitathatatlanul kényelmes

  • A monitorodat állítsd be úgy, hogy a teteje pont szemmagasságban legyen.
  • A monitorod legalább 50 cm távolságban legyen a szemedtől (vagy a kartávolság is egy elég jó viszonyítási alap ebben az esetben). Minél nagyobb a képernyő, annál nagyobb legyen a távolság is!
  • Az asztallap kb. 5 centivel legyen a könyököd vonala felett.
  • A billentyűzetedet úgy helyezd el, hogy pontosan előtted legyen (ne csavard ki a felsőtested, amikor gépelsz). A könyöködet 90 fokban hajlítsd be, és gépelj egyenes csuklókkal. Nem árt beszerezni egy zselés csuklótámaszt, nagyságrendekkel jobb lesz tőle a komfortérzeted, tapasztalatból írom :)
  • Pihentesd időnként a szemed azzal, hogy egy távoli (min. 6-7 méterre lévő) tárgyra fókuszálsz. A monitor előtt dolgozó emberek nagy részénél szemproblémák alakulnak ki előbb, vagy utóbb, ami megelőzhető, vagy legalább kitolható azzal, ha időnként megtornáztatod szemizmaidat, megtanulsz tudatosan pislogni, vagy műkönnyet használsz (utóbbi kettővel a szem kiszáradását tudod elkerülni).
  • Ha észlelsz bármilyen problémát a szemeddel kapcsolatosan, akkor minél tovább húzod a szemvizsgálatot, annál rosszabbat teszel magadnak. Rengeteg helyen várnak ingyenes szűrésekkel, nem fáj, és simán el tudod intézni 10 perc alatt valamelyik optikai szaküzletben. Ráadásul néhány munkáltató támogatást is nyújt, ha szemüveget kell készíttetned magadnak, nézz utána a feltételeknek, ha aktuális a dolog!
  • Használj olyan széket, amely megtámasztja a gerincoszlopod alsó részét. Persze ezt könnyű mondani, ismerve a hazai irodák nagy részének felszereltségét, sok helyen annak is örül az ember, ha nincs még szétesve a széke. Kaphatóak azonban utólag is felszerelhető derék-, illetve fenéktámaszok, ezekkel szinte újjávarázsolhatod leharcolt irodabútoraidat. Ülés közben a térded 90 fokban hajlítsd be, ekkor ülsz ugyanis a megfelelő magasságban.
  • Használj lábtámaszt! Tényleg. Amíg nem próbáltad, addig el sem tudod képzelni, hogy mennyire hasznos.
  • Használd a f.lux-ot. Írtunk már róla korábban egy másik témában, a lényege az, hogy ez a kis alkalmazás napnyugtakor eltolja a képernyőd színhőmérsékletét, amivel kíméli a szemed, és segít, hogy nyugodtabban aludj munka után.

A fenti pontok betartása még kevés a tested számára. Fontos az is, hogy legalább óránként egyszer felállj a helyedről, mászkálj, nyújtsd a hátad, és a karod (a lapocka, és a nyak környékén előszeretettel "kötnek be" izmaink az ülőmunkától), és a cafeteria keret elosztásakor gondolj arra, hogy a SZÉP kártyával masszázsért is fizethetsz egy csomó helyen.