ITHub

7 tipp, hogyan legyünk sikeres freelancer fejlesztők

7 tipp, hogyan legyünk sikeres freelancer fejlesztők
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~3 perc olvasás

Hazánkban is egyre népszerűbb a szabadúszó lét, mint munkavállalási forma. Nem véletlenül, hiszen azon túl, hogy magasabb fizetést lehet így elérni, az sem mellékes, hogy végső soron saját magunk főnökei vagyunk. Vannak azonban árnyoldalai is annak, ha valaki ilyen konstrukcióban dolgozik, Mark Nutter tanácsaival ezeket próbáljuk elkerülni.

freelancer desktop developer workplace

A kép forrása: Freepik

Járj meetupokra, szakmai konferenciákra!

Persze nem azokra, ahol viszonylag kevés a hozzáadott érték, ám annál több a nyomulós HR-es, hogy logózott tollakat, vagy jegyzetfüzetet sózzon rád. Ami talán még a meetupok látogatásánál is fontosabb, az pedig az, hogy ha valamilyen témában igazán kompetensek érzed magad, akkor nyugodtan jelentkezz előadónak is Építs fel egy képet arról, hogy te vagy az a fejlesztő, akit érdemes megbízni komoly feladatokkal!
A meetup.com-on találhatsz egy csomó érdekes találkozót.

Soha, SOHA ne dolgozz ingyen!

Ez talán a legfontosabb pont, és egyben a legtöbbször elkövetett hiba is. Ne keress kifogásokat se, hogy pl. "majd jó lesz a portfóliódba": a portfóliódba tedd a legjobban sikerült fizetős munkáidat, vagy az open source projektjeidet.
Ha ugyanis valakinek ingyen dolgozunk, akkor az a valaki sokkal kisebb eséllyel fog őszinte kritikát megfogalmazni, és így fejlődni sem tudunk igazán a munka során. Arról nem beszélve, hogy ha közben jön egy fizetős projekt, akkor valószínűleg a fizetség nélküli melót fogjuk tologatni, ezzel pedig kellemetlen helyzetbe hozzuk magunkat.

Emeld meg a napidíjad!

Lehetőleg most azonnal. Persze, ha már gondosan felülvizsgáltad a kérdést, akkor nem érdemes az egekbe verni a számokat, de jó, ha szem előtt tartod, hogy ezzel beárazod a munkádat is. Jól dolgozol, időre szállítasz, és magabiztos vagy? Akkor nincs mitől félned, kérd is meg ennek az árát!

Válj full stack fejlesztővé!

Ha szabadúszó vagy, akkor rá fogsz jönni egy idő után, hogy nem engedheted meg magadnak, hogy csak a frontendre, vagy a backendre szakosodj. Tisztában kell lenned egy fejlesztői szerver nulláról történő felhúzásával, az adatbázisokkal, az üzleti logika implementálásval, és a legfrissebb UI/UX trendekkel is. Így tudod ugyanis megnövelni a keresletet a munkád iránt, hogy biztosan mindig legyenek megbízásaid, nem is beszélve a fizetségedről.

Természetesen nem arról van szó, hogy polihisztorrá kell válnod, mert az ilyen szakemberek sosem sikeresek, csupán nem engedheted meg magadnak, hogy alapszinten ne legyél tisztában a szakterületed köré csoportosuló technológiákkal, megoldásokkal.

Ígérj alá, teljesíts felül!

Most az ígérgetéssel nem a pénzre gondolunk, hanem a vállalt munkára. Inkább ígérj az elején kevesebbet, és próbáld meg a projekt végére felülteljesíteni azt. A szabadúszók legjobb marketingeszközei ugyanis az elégedett ügyfelek. Ha az a hír járja majd rólad, hogy több munkát végeztél el egy feladat kapcsán, mint amennyit bevállaltál, akkor nem lesz gondod az új megrendelők felkutatásával.

Legyen egy menő weboldalad!

... és lehetőleg használd arra, hogy megmutasd a legfrissebb technológiákhoz kapcsolódó tudásodat. Ha ez a szakterületed miatt nehezen kivitelezető, vagy egyáltalán nem webes közegben dolgozol, akkor pedig blogolj! Nincs jobb reklám, vagy megerősítés, mint egy színvonalas szakmai blog, tele precízen kidolgozott cikkekkel.

Bármelyik utat is választod, dedikálj minden héten időt rá, hogy foglalkozz vele.

Szocializálódj!

Lehetett volna akár ez is az első pont, ha fontossági sorrendben haladunk. Van ugyanis egy rossz hír: ha alapvetően nem tudsz mit kezdeni az emberek társaságával, rossz vagy a kapcsolatépítésben, akkor a szabadúszó lét nem lesz könnyű a számodra.
Zárkózott, introvertált informatikusból ugyanis van egy pár, és legyünk őszinték: ők vannak többségben. Ettől függetlenül szakmailag lehetnek zseniálisak, ahogy te is, de ha nem veszel erőt magadon, és nem tanulsz meg hatékonyan interakcióba lépni az emberekkel, akkor velük kell versenyezned a munkaerőpiacon. Vagy azzal a kevéssel, aki ezt már hozzád hasonlóan felismerte, a döntés a kezedben van.