ITHub

7 text editor programozóknak

7 text editor programozóknak
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~5 perc olvasás

Bár a legtöbbünk (persze mindig vannak kivételek) valamilyen teljes értékű IDE segítségével fejleszt a mindennapokban, gyakran szükség van könnyűsúlyú szövegszerkesztőkre, amikkel HTML/CSS fájlokat, szerver scripteket és egyebeket tudunk manipulálni. Ebben a posztban a programozóknak szánt editorok közül próbáltam összeszedni a legnépszerűbbeket, odafigyelve mindegyik fő platformra (Windows, Linux, Mac).

Sublime Text 3 (Windows, Linux, Mac)

A Sublime Text viszonylag új szereplő, de pár év alatt sikerült egyfajta kultstátuszba kerülnie — nem teljesen érdemtelenül. Fő vonzereje a letisztult, szép design, és a hatékony eszköztár, amivel a kódolást támogatja. Az alapdolgokon kívül (szintaxis-kiemelés, kódblokkok összecsukása/kinyitása, stb.) készíthetünk benne makrókat és ún. snippeteket is, amik mind a programozási folyamatot hivatottak felgyorsítani. Az UI teljesen minimalista, a program nem próbál tolakodó lenni, mondhatjuk azt is, hogy nem állít akadályt a kód és közénk.

A legnagyobb hátrány itt egyértelműen az, hogy a Sublime Text sajnos nem ingyenes, sőt, meglehetősen drágának számít. Bár pluginokkal felturbózva ezért már majdnem egy valódi IDE-t kapunk, ez még így is soknak tűnik. Öröm az ürömben, hogy fizetés nélkül kipróbálható, így az érdeklődők el tudják dönteni, megéri-e az árát.

Ár: $70 (Letöltés)

Notepad++ (Windows)

A Notepad++ az évek alatt egyfajta de facto coder text editorrá vált Windows alatt, rengetegen használják. Többmillió légy nem tévedhet, ahogy a mondás tartja, a Notepad++ tényleg jó, igazából nem lehet róla túl sok negatívumot elmondani (na jó, talán egy kicsit csúnya, de ez már kötekedés). A szoftver 2003 óta létezik, és folyamatosan egy aktív közösség támogatja, így nagyon stabil, és rengeteg plugin van hozzá; nem mintha az alaptudása miatt szégyenkeznie kéne.

A Notepad++ ráadásul teljesen ingyenes, tényleg nem tudok többet hozzátenni, töltsétek le.

Ár: ingyenes (Letöltés)

Brackets (Windows, Linux, Mac)

Text editorokból Dunát lehetne rekeszteni, így felmerül, miért gondolta úgy az Adobe, hogy neki is elő kell rukkolnia egy újabbal. A választ gyorsan megkapjuk, ha kipróbáljuk az ingyenes Brackets alkalmazást. Ha ebben a kontextusban még lehet használni a forradalmasít kifejezést, akkor jelenleg a Brackets formálhat rá leginkább jogot.

Előrevetíteném, hogy ez nem egy általános editor, mert elsősorban webes fejlesztésre lett specializálva, arra viszont kiváló. A legtöbb editor gyökerei a desktop fejlesztésben vannak, egy weboldal viszont sok, szorosabban összefüggő fájlból áll össze: gyakran külön tabokon vannak nyitva a HTML, CSS és JavaScript fájljaink. Ha egy HTML elem tulajdonságait szeretnénk megváltoztatni, ehhez át kell mennünk a CSS fájlra, megtalálni benne a megfelelő részt, átírni, menteni, majd visszatérni a HTML-re.

A Brackets pont ezen változtat a Quick Edit funkcióval: menj egy HTML tagre, nyomd meg a CTRL+E-t (vagy Command+E-t), és meg is történik a varázslat: a képernyő kettéoszlik, és a CSS szabályok külön szerkeszthetők. Annyira kézenfekvő, hogy felmerül, miért nem gondolt rá eddig senki?

Ár: ingyenes (Letöltés)

TextWrangler (Mac)

A TextWrangler a fizetős BBedit kistestvére, sokáig afféle standard szerkesztő volt Mac OS-ra. Az alapdolgokat tudja, de azt jól: forráskód-színezés, code folding, erős keresési funkciók akár regexekkel is, bónuszként még FTP klienst is tartalmaz. Természetesen nem tud annyit, mint a BBEdit, de mivel ott már inkább egy IDE-ről beszélhetünk, mintsem egyszerű editorról, a TextWrangler megállja a helyét a mezőnyben. Stabil, kiforrott termék, nem csoda, hogy sokan kitartanak mellette.

Ár: ingyenes (Letöltés)

Espresso (Mac)

Egy másik webre specializált eszköz az Espresso. Ehhez kapcsolódóan rengeteg kényelmi funkciót építettek bele: része a programnak a díjnyertes CSSEdit 3, az X-Ray funkció, amivel azonnal láthatóak a CSS változtatások a weboldalon, és az elemekhez tartozó szabályok keresését is segíti. A Live Styling segítségével bármely weboldal stíluslapjai élőben szerkeszthetők, a változtatások pedig mentés vagy frissítés nélkül azonnal láthatóak.

Az Espresso természetesen az összes webes nyelvet támogatja, és jók a szerver-szinkronizációs, ill. a keresési funkciói is. Igazából ez is egy jól összerakott csomag, két negatívumot tudnék említeni: az első, hogy az ára szintén kissé magas, ill. számos funkciója ma már ingyen elérhető a modern böngészőkben, még ha esetleg nem is annyira kényelmes formában.

Ár: $75 (Letöltés)

Vim (Linux)

A következő két szereplő kicsit más ligában játszik, és veteránnak számítanak a Unix világban — a Vi és az Emacs háborúja a Krisztus előtti időkre nyúlik vissza, így most nem is foglalkoznánk vele.

A Vim a Vi Bram Mololenaar által készített, továbbfejlesztett verziója, ami egyaránt képes szöveges és grafikus módban is működni. A Vihez hasonlóan a Vim kezelőfelülete sem menükön vagy ikonokon, hanem szöveges módon kiadott parancsokon alapul, ez nyilván igényel egy tanulási folyamatot, a kezdőket hajlamos is elijeszteni. A Vimben szerencsére van egy kis tutorial kezdőknek (a vimtutor paranccsal indítható), amivel gyorsabban megbarátkozhatunk a dolgokkal.

A cím itt nem teljesen helyes, a Vim ugyanis gyakorlatilag az összes platformra elérhető, de a gyakorlatban nyilván a Linuxhoz köthető. Ha SSH-n keresztül szövegfájlokat kell szerkesztenünk, érdemes megtanulni a Vim használatát, hiszen a szöveges interfészre vagyunk utalva. Vagy nézzük meg az Emacsot.

Ár: ingyenes (gyakorlatilag az összes Linux disztribúció tartalmazza)

GNU Emacs (Linux)

Az ellenfél, az első real time text editorok egyike, azaz a változtatások a fájlban azonnal láthatóak a képernyőn (ellentétben a Vi-vel, ahol külön szerkesztési-, és parancsmódok vannak). Ez ma természetesnek tűnhet, de valamikor el kellett kezdeni. Az Emacs megtanulása általában valamivel egyszerűbb a Vi-nél, de még így is elég sok dolgon kell átrágnunk magunkat.

Az Emacs kiérdemelte az OS az OS-en belül jelzőt is, ami az editor nagyfokú bővíthetőségére utal: még az alap telepítés is tartalmaz hírolvasót, játékokat, és levelezőt, de természetesen fejlesztői eszközökkel is kiegészíthető, amivel az Emacs egy teljes értékű IDE-vé tehető.

Ár: ingyenes (gyakorlatilag az összes Linux disztribúció tartalmazza)