ITHub

7 tévhit az agilis módszertanokról

7 tévhit az agilis módszertanokról
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~2 perc olvasás

Amellett, hogy az agilis módszertanok hazánkban is egyre elterjedtebbek, még mindig számos vita, és tévhit alapját képezik, utóbbiakból gyűjtöttük össze a 7 leggyakoribbat.

kanban

1. Az elsődleges céljuk a fejlesztés sebességének növelése, hogy az alkalmazások gyorsabban előállíthatóak legyenek

Valóság: A sebesség csak másodlagos szempont, a végtermék minősége sokkal fontosabb.

2. Fix határidejű projekteken nem alkalmazhatóak

Valóság: A közhiedelemmel ellentétben számos esetben bebizonyosodott már, hogy fix határidejű projektekre a legjobb választás egy agilis módszertan.

3. A bevezetésükhöz elég a fejlesztői eszköztárat frissíteni

Valóság: Egy tetszőleges agilis módszertan bevezetése nem csak az eszközök, hanem a céges kultúra, és a belső folyamatok tekintetében is változtatást igényel.

4. Agilis módszertan = nem kell előre tervezni

Valóság: Egyáltalán nincs így: bármilyen konkrét módszert is használunk, elengedhetetlen, hogy már a kezdéskor ismertek legyenek a fejlesztés mérföldkövei, az elvégzendő munka nagysága, a fő prioritások, és nem utolsó sorban a büdzsé. Később ugyanis, amikor változtatnunk kell, szükségünk lesz egy mankóra, amire támaszkodhatunk, és ami alapján a további irányvonalakat meghatározhatjuk.

5. A dokumentálás rossz, de elkerülhető

Valóság: Bár nagyon kevesen szeretnek normálisan dokumentálni, ezt az agilis módszerek alkalmazásával se fogják megúszni. A kulcsfontosságú inkább az, hogy a kevesebb néha több elv alapján csak az igazán lényeges, és nélkülözhetetlen információkat jegyezzük le.

6. Néhány hónap alatt érezhetőek lesznek az új módszer előnyei

Valóság: Legtöbbször ez inkább években mérhető, gyors csodára senki se számítson!

7. Az előre definiált, "dobozos" irányelvek minden projekthez passzolnak

Valóság: Bizonyos esetekben (nagy projektek, szétszabdalt, vagy nagyon nagy létszámú fejlesztői csapatok) pont az az előnyösebb, ha egy adott módszertan némileg módosított változatát alkalmazzuk. Ilyenkor természetesen a fő irányelveket továbbra se tanácsos piszkálni, de néhány apró változtatás előnyös lehet.

Ha eszetekbe jut valami, ami kimaradt, ne tartsátok magatokban!