ITHub

7 jövőbe mutató egészségügyi kütyü

7 jövőbe mutató egészségügyi kütyü
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~3 perc olvasás

Sci-fikben már sokszor találkozhattunk olyan orvosi eszközökkel, melyek jelentősen túlmutatnak a tudomány jelenlegi állásán, kicsit szétnézve azonban egészen meghökkentő, ugyanakkor már létező, és széles körben elérhető kütyüket is találhatunk, melyek akár a jövőből is jöhettek volna. Ezek az eszközök majdnem kivétel nélkül képesek együttműködni meglévő okos eszközeinkkel, így kiaknázva a bennük rejlő további lehetőségeket. 7 ilyen megoldást mutatunk be nektek, készüljetek, lesz köztük egészen lenyűgöző is!

A jövő orvosi eszközei

A kép forrása: TEDxSalford

tinké

tinké

A tinké azon túl, hogy irtó jól néz ki, még nagyon okos is: iOS-szel, és Androiddal képes együttműködni (előbbivel "vezetékes", utóbbival vezeték nélküli módon), mér pulzust, véroxigén szintet, légzésszámot, és figyeli a szívverésünket. A hozzá tartozó app felméri az izmaink oxigénellátottságát, és vizuális formában mutatja a stressz-indexünket is.

AliveCor

AliveCor

Az AliveCor nem más, mint egy minősített mobil EKG-készülék. Annyira mobil, hogy konkrétan az okostelefonunk hátuljára kell felerősíteni egy pofás kis tokkal, és a hozzá tartozó alkalmazásban már látjuk is az EKG-nkat. Rögzítésre is képes, így a szívritmuszavarral bajlódóknak igazán hasznos társává válhat.

MinION

MinION DNS szekvenálás

Ez már eggyel (ha nem többel) súlyosabb eszköz... A MinION DNS szekvenálására képes USB porton keresztül. Elsődleges célja ugyan az egyszerűbb vírusok, baktériumok gyors szekvenálása, de bonyolultabb genomokkal is megbirkózik, igaz, ahhoz már kicsivel több időre van szüksége: 6 óra alatt több mint 150 millió bázispár kiolvasására képes.

HAPIfork

HAPIfork

Személy szerint valószínűleg ennek a kütyünek venném a legnagyobb hasznát, és ezzel bizonyára még sokan vagyunk így: nem erősségem a lassú, megfontolt evés. A HAPIfork azoknak lett kitalálva, akik már-már egészségtelenül gyorsan esznek. Evés közben folyamatosan figyeli, hogy mennyi idő alatt, mekkora mennyiséget, mekkora adagokban viszünk be a szervezetünkbe, és rezgéssel, illetve fényjelzéssel figyelmeztet, ha ezt nem elég lassan tesszük. Használatával számos emésztési probléma megelőzhető, és még a fogyásban is segít.

muse

muse agyhullám

A muse megint csak egy futurisztikusabb kütyü (pontosabban egy EEG, vagyis elektro-enkefalográf), ami az agyhullámainkat képes pásztázni, és egy bizonyos szintig értelmezni is. A gondolataink kiolvasására ugyan nem képes, de a hozzá tartozó alkalmazás segítségével könnyen fejleszthetjük stresszoldási, és koncentrációs képességünket.

MobiUS

mobius ultrahang

Igen, a MobiUS az, aminek látszik. Egy egészen kompakt, hordozható ultrahang. Sajnos saját okostelefonnal még nem képes együttműködni, de így is forradalmi áttörést hozhat, mivel mobilitása révén olyan helyeken is elterjedhet, ahol a drága, és nagyméretű orvosi eszközök működtetése nem megoldott (pl. a fejlődő országokban).

handyscope

handyscope dermatoszkóp

A handyscope egy olyan kiegészítő, mellyel bizonyos iOS-t futtató készülékekből varázsolhatunk profi dermatoszkópot. A nagy előnye ennek az eszköznek is a mobilitása, és a kompakt mérete.

És hogy mit várhatunk a jövőben az orvostudománytól? Érdemes benézni Meskó Bertalan orvosi jövőkutató blogjára, ahol még számos információra lelhetünk a témában.