ITHub

7 fájlmegosztó eszköz a hatékonyabb közös munkához

7 fájlmegosztó eszköz a hatékonyabb közös munkához
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~3 perc olvasás

Az online munkavégzés gyakran megköveteli, hogy saját csapatunk tagjaival, vagy akár az ügyfelekkel fájlokat osszunk meg. Érdekes módon az emailes csatolmányok küldözgetése még manapság is eléggé elterjedt, pedig ennek a módszernek számos nyilvánvaló hátránya van (gondoljunk csak a korlátozott fájlméretre), és nem igazán segíti elő a kollaborációt sem, hiszen nem ad rá lehetőséget, hogy több ember egyszerre ugyanazon fájlon dolgozzon. Az alábbi cikkben néhány olyan felhő alapú fájlmegosztó eszközt szedtünk össze, amelyek egyszerűsítik ezeket a folyamatokat.

Dropbox

Dropbox

Elsősorban egy személyes cloud backup eszköznek indult az egyik legnépszerűbb felhő alapú megoldás, de ugyanúgy használható megosztásra is. Ehhez mindössze meg kell jelölnünk fiókokban azokat a fájlokat, amelyeket szeretnénk megosztani, és a hozzáadott felhasználók saját fiókjában azonnal láthatóvá válnak ezek az elemek.

Hightail

Hightail

A Hightail nagyméretű (2 GB-ig) fájlok küldésére, megosztására szolgál. A szokásos szolgáltatásokon túl a hangsúlyt elsősorban a biztonságra helyezi: a jelszavas védelem, identitásverifikáció és 256 bites AES titkosítás mellett az elküldött fájlok digitális aláírással is elláthatók.

Dropcanvas

Dropcanvas

Ez a regisztrációt nem igénylő szolgáltatás nem a szokványos módon működik. Ahogy a neve is mutatja, tulajdonképpen egy „vásznat“ kapunk, amire egyszerű drag and drop módszerrel dobálhatjuk fel a megosztandó dolgainkat, amihez egy direkt linket küldhetünk azoknak, akiknek szánjuk ezeket a tartalmakat. A tárhely nem korlátozott, de egy-egy vászon mérete legfeljebb 5 GB lehet.

Minus

Minus

Szintén a drag and drop kategória versenyzője. Regisztráció itt sem szükséges, de mégis érdemes ezt megtenni, mert így 50 GB tárhelyet kapunk ingyen, és a feltöltött fájlok korlátlan ideig megtarthatók (ellenkező esetben 30 nap után törlődnek). A Minus iOS és Android appként is elérhető.

Google Drive

Google Drive

Egy ilyen felsorolásból természetesen nem maradhat ki a Google nagyágyúja sem. A Google Drive legnagyobb előnye kétségkívül a Google Documents integráció, amely a kollaboráció olyan szintű lehetőségeit nyitja meg, amelynek más versenytársak nem érnek a nyomába (feltéve persze, hogy van erre igényünk). A Drive-ban nem csupán többen szerkeszthetjük ugyanazon fájlokat egy egységes platformon, de a különböző éppen zajló változtatások akár real time módon is követhetők. A Google Drive beépített módon képes több mint 30 különböző fájltípus megnyitására anélkül, hogy bármilyen szoftver telepítve lenne ezekhez a gépünkön.

Box

Box

A Box is egy nagyon népszerű megoldás, egy egyszerű és biztonságos felületet nyújt az összes tartalmunk centralizálására és megosztására. A Personal változatban 10 GB tárhelyet kapunk, a maximális fájlméret pedig 250 MB. Megoszthatunk fotókat, prezentációkat vagy bármilyen linket, amit a címzett aztán a böngészőjében, vagy a számos platformra létező natív alkalmazáson keresztül tud megtekinteni.

WeTransfer

WeTransfer

A név ezúttal pontosan el is mond mindent, amit tudnunk kell. A WeTransfer segítségével minden különösebb sallang nélkül küldhetünk bárkinek nagyméretű fájlokat az interneten. A saját és a címzett email címén, valamint egy üzeneten kívül nincs is lehetőségünk mást megadni; egyszerű, de nagyszerű.

Természetesen a lista ezúttal sem teljes, hisz számos hasonló szolgáltatás létezik még, és persze a választás attól is függ, pontosan mit szeretnénk: a listán az egyszerű fájlküldést nyújtó szolgáltatásoktól a teljes realtime kollaborációt támogató megoldásokig találunk szoftvereket — érdemes közülük többet kipróbálni, esetleg kombinálni is. Saját kedvenceiteket ezúttal is szívesen látjuk a kommentek között!