ITHub

7 dolog, amit egy fejlesztőnek érdemes megtanulnia 2014-ben

7 dolog, amit egy fejlesztőnek érdemes megtanulnia 2014-ben
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~3 perc olvasás

A szoftverfejlesztés az egyik leggyorsabban változó iparág, így a folyamatos tanulás elengedhetetlen ahhoz, hogy ne maradjunk le. Azonban egyáltalán nem mindegy, mire fordítjuk a drága időnket (amiből mindenkinek úgyis kevés van). David Tucker az On Coding oldalain szedett össze nemrég néhány olyan dolgot, amiknek az ismerete mindenképpen előrelendítheti karrierünket, és nagyon hasznos tudásnak számít jelenleg. Az alábbi posztban ebből szemezgetünk. (A bloghoz tartozó képről ne kérdezzetek; macskákkal minden jobb az interneten.)

Egy macska alszik a billentyűzeten

1. Ismerj meg legalább egy agilis módszertant

Nyilván nem kell minden fejlesztőnek egyben projektmenedzsernek is lennie, de a folyamatot mindenkinek értenie kell, hogy az jól működhessen. Számos agilis módszertan létezik, a legelterjedtebbek Scrum, a Kanban és az XP, ezeket Magyarországon is sok cég alkalmazza. Ezek a módszertanok általában valamilyen eszköztárat is magukkal vonzanak, amiknek a segítségével implementálni lehet őket egy-egy szervezetben, érdemes az ilyen megoldásokra is vetni egy pillantást (kulcsszavak a keresgéléshez: PivotalTracker, Trello, JIRA).

2. Tanuld meg a JavaScriptet

Ha nem webfejlesztéssel foglalkozol, akkor is — a JavaScript kezd abszolút univerzális nyelvvé válni, és a trend megállíthatatlannak tűnik. Viszont pontosan emiatt érdemes megemlíteni, hogy a JavaScript megtanulása alatt nem specifikus dolgokra kell gondolni, mint a JQuery (vagy valamilyen más framework), hanem ténylegesen a nyelv sajátosságainak a megtanulására. A JavaScript néhány dologban jelentősen eltér más nyelvektől, és sok dologgal néha még azok sincsenek teljesen tisztában, akik napi szinten használják.

3. Ismerd meg legalább alapszinten a HTML-t és a CSS-t

A web mindenhol ott van, és ez a két technológia sok területen már de facto szabvánnyá vált a layout-tervezésben, és a legváratlanabb módon kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy HTML/CSS kódokban kell turkálnunk akkor is, ha egyáltalán nem foglalkozunk frontend fejlesztéssel.

4. Tudd, hogyan kell gyorsan megtalálni a téged érdeklő információkat

Ez nem egy hard skill, de érdemes végiggondolni, egy nap hányszor fordul elő, hogy meg kell szakítanod a fejlesztést azért, mert valamit meg kell hozzá nézned a neten. Ötször, tízszer, százszor? Teljesen mindegy, a gyors információkeresés képességével mindenképpen jelentős időt fogsz megtakarítani. Érdemes megnézni erre kitalált dokumentációkereső eszközöket, Windowson az egyik legnépszerűbb a Zeal.

5. Tanuld meg a Gitet

Persze, van, ahol nem használják, van, ahol mást használnak. De a Git nem csak egy eszköz, hanem általában egy vele járó folyamat/stratégia is (Git-flow, bővebben itt). A Git-flow a gyakorlatban annyira jól működik, hogy még akkor is érdemes használni, ha egy projekten egyedüli fejlesztők vagyunk — hadd rögzüljön be a szemléletmód.

6. Ismerj legalább egy task/issue trackert

Némileg kapcsolódik az első ponthoz, de ezek tényleg olyan eszközök, amiket normális esetben napi szinten használ minden fejlesztő. Van néhány jó ingyenes eszköz (pl. a Github Issues, vagy az Unfuddle), de a legtöbb jó szoftver fizetős. Szintén érdemes ezt is használni a saját projektjeinken, még akkor is, ha túlzásnak tűnhet.

7. Tanulj meg jó becslést adni

Ennek a hasznosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A kezdők hajlamosak optimistán, a veterán rókák pedig pesszimistán becsülni az egyes feladatok elvégzéséhez szükséges időt. Természetesen nehéz megtalálni az arany középutat, de érdemes időt szánni ilyen jellegű képességeink fejlesztésére, mert lehet akármilyen minőségi is a munkánk, rossz becslésekkel kis túlzással teljesen tönkretehetjük azt mások szemében. Minden egyes lezajlott fejlesztés után lépjünk egy kicsit hátra, tekintsünk vissza, és próbáljuk levonni a következtetéseket, és a jövőben javítani a becsléseinket.

Az eredeti cikkben még számos további nagyon jó tipp található, olvassátok el. Ha bármilyen hasonló tanácsotok van, akár saját tapasztalatból, akár máshonnan, osszátok meg a kommentekben!