ITHub

5 tipp, hogy kezdőből haladó fejlesztővé válj

5 tipp, hogy kezdőből haladó fejlesztővé válj
ITHub
ITHub
| ~3 perc olvasás

Ha a neten fejlesztői oktatóanyagok után kutatunk, gyakran találkozunk azzal, hogy a cikkek nagy része két kategóriára osztható: vannak, amelyek a teljesen kezdőknek szólnak, illetve vannak, amelyeket csak akkor tudunk igazán hasznosítani, ha már meglehetősen jártasak vagyunk az adott témában. A mai cikkünkben ahhoz adunk néhány tippet, hogyan emelhetjük karrierünket a következő szintre, és válhatunk kezdőből haladó fejlesztővé.

1. Tanulj meg egy másik programozási nyelvet!

Nem is igazán számít, hogy melyiket, bármely új programozási nyelv megtanulása szélesíti a látókörödet és jobb fejlesztővé tesz, függetlenül attól, hányat ismersz jelenleg.

Fontos hangsúlyozni, hogy itt a nyelv igazi, mély megtanulásáról beszélünk, nem pedig arról, hogy csupán kipróbáljuk egy hétvégén. A szintaxis megtanulása általában gyorsan megy, ám egy nyelv (és általában vele együtt egy környezet) készségszintű használatának elsajátítása sok időt és gyakorlást igényel.

2. Segíts másoknak!

Való igaz, a tanulás egyik legjobb módja a tanítás. Ahhoz, hogy valamit tömören és érthetően el tudjunk magyarázni valakinek, komoly tudással kell rendelkeznünk az adott témában. Attól, hogy kezdő vagy, nem kell azt gondolnod, hogy te még túl keveset tudsz ahhoz, hogy másokat taníts! Ne feledd, te is valaki mástól sajáítottad el a jelenlegi tudásodat. A gyakorlatban ez többféle módon is kivitelezhető, a legkézenfekvőbb talán az, ha naponta pár percet például StackOverflow kérdések megválaszolásával töltesz.

3. Felejtsd el a dogmákat!

A kezdő, kevésbé tapasztalt fejlesztők hajlamosak egy problémára mindig ugyanazt a megoldást alkalmazni, azt az "egy igaz válaszként" kezelve. Ez valamilyen szinten egy érthető beidegződés, hiszen egy valódi megoldás ismerete sokkal jobb, mint egyáltalán nem tudni egyet sem, főleg akkor, ha ez a múltban legalább egyszer már ténylegesen működött is. Kezeljük szkeptikusan a szélsőséges kijelentéseket, és mindig vizsgáljuk meg az adott problémát a lehető legközelebbről. Nem mindig jó megoldás egy ORM, egy adott design pattern, vagy maga az OO paradigma, még akkor sem, ha egy aktuális kedvenc blogger vagy szakértő ezt állítja.

Ez természetesen továbbra sem azt jelenti, hogy ezek a tanácsok teljesen elvetendőek, a lényeg inkább, hogy kezeljük őket a helyükön, és a rendelkezésre álló lehető legtöbb információ alapján hozzuk meg a tervezési döntéseinket.

4. Sziklaszilárd alapok

Egy dolog egy "Hello World" alkalmazást megírni, egy másik pedig pontosan érteni a folyamatot, amely megjeleníti ezeket a karaktereket a képernyőn.

Sokan feleslegesnek tartják az alacsony szintű alapok ismeretét, de az igazság az, hogy saját tapasztalataim szerint mindig sokkal jobb szakemberek azok, akik magabiztosan ismerik saját rendszerük, környezetük működését a legkomolyabb mélységekig. Minden kérdésre azonnal tudják a választ, és esetenként olyan problémákat tudnak megoldani, amelyek okairól mások azt sem tudják, hogy egyáltalán léteznek. Igen, ezek a problémák relatíve ritkák, és nem feltétlenül részei az "átlag" fejlesztő tudástárának. Azonban remélhetőleg az olvasó nem is szeretne csupán az átlag elérésére törekedni.

5. Tanulmányozd más senior fejlesztők forráskódját!

Ez nem csupán passzív szemlélődést jelent! Néha nézz bele a munkahelyeden más, nagyobb tudású fejlesztők kódjaiba, és próbálj nekik konkrét kérdéseket feltenni arról, miért hoztak ilyen vagy olyan implementációs döntést egy-egy helyzetben! Ha van lehetőséged/időd, nézz bele egy-két minőségi open source projektbe is, ebből is rengeteget tanulhatsz. Itt azért nem árt vigyázni, nem biztos, hogy minden open source forráskódból tudsz jó dolgokat elsajátítani. Légy kritikus, ez is a tanulási folyamat része.

Reméljük, ezzel a néhány egyértelműnek tűnő, de hasznos tippel hozzájárulunk ahhoz, hogy fejlesztőként a következő szintre lépj, és hamarosan haladóvá válj!