ITHub

5 tipp, hogy hatékonyan dolgozhass otthonról

5 tipp, hogy hatékonyan dolgozhass otthonról
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~3 perc olvasás

A távmunka, home office - nevezzük bárhogyan - még mindig egy megosztó fogalom hazánkban: van aki esküszik rá, és állítja, hogy legalább olyan hatékony tud lenni (sőt), mintha az irodában ülne, és van aki a munkakerülés egyik legszofisztikáltabb módjának tartja. Tény, hogy lényegesen nehezebb az alkalmazottak körmére nézni, ha a főnök irodájától 10 km-re, a saját nappalijukban ülnek egy mackóalsóban, de aki csak alibinek használja ezt a lehetőséget, az előbb, vagy utóbb úgyis lebukik. 5 olyan pontot gyűjtöttünk össze, melyeket szem előtt tartva hatékonyabbá tudjátok tenni az otthonról történő munkavégzést, és biztosan elkerülitek a felettesetek számonkérését.

home office távmunka

A kép forrása: Talent Formula

1. Jelölj ki világos kereteket!

A legtöbben azért preferálják a távmunkát, mert így a családjuk közelében lehetnek, és/vagy hatékonyabban menedzselhetik a háztartásukat. Vigyázz azonban ezekkel az "átfedésekkel", és állíts fel egyértelmű korlátokat. A mosógép bepakolása, és kiürítése még simán beszorítható a munka mellé, de egy nagytakarítás, vagy a gyerekek egész napos pesztrálása nem.

2. Alakítsd ki a saját kis munkahelyedet!

Hogy ki, milyen környezetben tud igazán hatékonyan teljesíteni, az egyénenként változó: van akinek egy teljes mini-irodára van szüksége, nyomtatóval, sarokasztallal, és van akinek az is elég, ha becsukhatja maga mögött az ajtót a lakás bármelyik helyiségében, ahol van egy szabad konnektor. A legfontosabb azonban az, hogy megtaláld a számodra legalkalmasabb környezetet.

3. Pihenj okosan!

Számos tanulmány rávilágított már, hogy a déli országokban még most is bevett szokás, a szieszta élettani jelentőségű, és igenis fontos, hogy ebéd után ejtőzzünk egy kicsit, ez a fajta rövid pihenés ugyanis bizonyítottan felpörgeti az embert a nap hátralevő részére. Szerencsére, ha otthonról dolgozol, akkor könnyedén beiktathatsz ilyen etapokat, amiben már számos mobilapp is a segítségedre lehet: a Power Nap Androidon, a Sleep Cycle power nap pedig iOS-en fut.

4. Alakíts ki napirendet!

Ahogy az irodában, úgy otthon is fontos, hogy meghatározott időközönként felállj az asztalodtól, és átmozgasd a tested. Ha már nehezebben fókuszálsz, akkor tegyél pár kört a lakásban, locsold meg a növényeket, vagy csinálj bármit, amihez nem kell ülni.

5. Ne tűnjünk el a főnök szeme elől!

Na nem kell azért rögtön egy webkamerát állítani az íróasztalodra, de nem árt, ha kitalálsz valami egyszerű értesítési rendszert, aminek keretében naponta 1-2-szer - akár indirekt módon - referálsz a felettesednek arról, hogy hogyan haladsz a feladataiddal. Ez egyrészt téged is motivál, másrészt pedig bizalmat ébreszt a másik félben.

Ti hogyan dolgoztok otthonról? :)