ITHub

5 tipp a péntek délutáni kóma túléléséhez

5 tipp a péntek délutáni kóma túléléséhez
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~2 perc olvasás

Péntek délután van, 13:30, kereken egy óra telt el az ebéd óta, és nem segített a délutáni kávé sem. Bizonyára mindenki számára ismerős a helyzet, vannak azonban módszerek, melyekkel elkerülhető, hogy "bebólintsunk" még a munkaidő vége előtt. Ezekből válogattunk ki 5, már bevált praktikát.

irodai fáradtság

A kép forrása: Accounting Bites

Számtalan tanulmány rávilágított már, hogy produktívabbak vagyunk a munkában, ha olyan rövid, de viszonylag gyakori szüneteket tartunk, amikor mindennel foglalkozunk, csak azzal nem, amivel kötelező lenne. A lehetőségek tárháza végtelen, vannak azonban bizonyítottan hatékony módszerek:

Igyál vizet!

Kézenfekvő, ám ennek ellenére az emberek nagy része jóval kevesebb folyadékot fogyaszt, mint amennyi optimális lenne, pedig meglepő hatékonysággal frissíti fel szervezetünket. (Nem, a kávé nem tekinthető ebből a szempontból folyadéknak). Notórius kávésoknak hatványozottan fontos a folyadékbevitel!

Kelj fel és járj!

Teljesen mindegy, hogy -10°C van, vagy +40°C, egy kis séta még senkinek se ártott meg, sőt. Ha végre kijutottunk az irodából, akkor lehetőleg ne üljünk le rögtön, hanem tegyünk pár kört, vegyünk mély levegőt, és nyújtózkodjunk.

Szagolgass citrusféléket!

Nem vicc. Csupán egy citrom szagolgatásával is bizonyítottan elűzhető a fáradtság (nem véletlenül citrus-illatú szinte az összes "másnaposság-űzőként" hirdetett tusfürdő), és ehhez még csak igazinak se kell lennie a citromnak: egy illatos gyertya is megteszi. Ha az ízét sem vetjük meg ezeknek a gyümölcsöknek, akkor vízbe facsarva egyenesen csodákra képesek, ugyanis a frissítő hatásukon túl a szervezetünk pH értékét is helyrehozzák.

Tanulj valamit!

Programozni, nyelveket, érdekes dolgokat a Wikipédiából, bármit! Akármi, ami nem kifejezetten a napi irodai rutinodhoz tartozik, és megmozgatja az agyad, az segíteni fog kikászálódni a kómából. Nyelvtanuláshoz legjobb a Duolingo, kódoláshoz pedig a Codeacademy.

Foglalkozz az otthoni dolgaiddal!

Legyen szó akár a vacsora, akár a nyaralás megtervezéséről, vagy a havi költségvetés átnézéséről, bármi, aminek kapcsán el tudsz vonatkoztatni az irodai feladataidtól, jótékony hatással lesz a későbbi produktivitásodra.

Na és, nektek van valamilyen bevált módszeretek?