ITHub

5 tipp a kiégés elkerüléséhez

5 tipp a kiégés elkerüléséhez
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~2 perc olvasás

A tech iparban az átlagnál gyakoribb a kiégés jelensége. A hosszú napok, kemény határidők meglehetősen nagy stresszel járhatnak, és nehézzé tehetik az egészséges munka-magánélet egyensúly fenntartását.

burnout kiégés

A kiégésnek rengeteg különböző tünete lehet kezdve az állandó fáradtságtól, a csökkent hatékonyságú munkavégzésen át egyenesen a depresszióig. A tech vállalatoknál, ahol legtöbbször határidőkkel kell küzdeni — "ha nem fejezzük be ezt a projektet hat héten belül, nagyon nagy bajban leszünk", és társaik — általában nem könnyű megtalálni a pontos kiváltó okot.

Minden esetre az alábbiakban a Dice összeállítása alapján közlünk néhány tippet, amellyel elkerülhető ez a nem kívánatos állapot.

Ügyeljünk a rendszeres alvásra!

A szakemberek által ajánlott napi nyolc óra alvás nem mindig teljesíthető, azonban ennek ellenére is fontos egy állandó alvási minta kialakítása. A szervezetünk meghálálja, ha mindig nagyjából ugyanabban az időben fekszünk le, és kelünk fel.

Szabadság, vakáció

A szektorban az is gyakori, hogy a munkavállalók nagyon keveset vannak szabadságon. Ez is könnyen hozzájárulhat a kiégéshez, így erősen ajánlott néha elszakadni az irodai környezettől és feltöltődni.

Alakíts ki egy állandó "rituálét"!

Szintén jó ötlet egy neked tetsző, kikapcsolódást jelentő hobbit (pl. videojátékok, főzés) a napi rutinod részévé tenni — ez tulajdonképpen afféle napközbeni "mini-szabadság".

Testmozgás

Ma már a csapból is a rendszeres testmozgás fontossága folyik, azonban ez nem véletlen, hiszen a pozitív hatásai ma már széleskörűen ismertek és bizonyítottak, így egyáltalán nem csoda, hogy a munkánk szempontjából is kiemelkedően fontos. Bár úgy tűnhet, a már amúgy is feszes napodban nem találsz időt erre, törekedni kell rá, mert szó szerint életet menthet.

Ne nézegesd állandóan az emailedet!

A munkaidő utáni állandó email-nézegetés az egyik "legjobb" módja az állandó idegeskedés fenntartásának. Ha nem tudsz teljesen szakítani ezzel a szokással, legalább próbáld meg ritkábban csekkolni a leveleket. De valójában az a helyzet, hogy ezeknek az emaileknek a többsége várhat holnapig.