ITHub

5 remek DevOps eszköz

5 remek DevOps eszköz
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~2 perc olvasás

Arról, hogy mi is az a DevOps, már írtunk korábban. Most olyan eszközökre fókuszálunk, melyek nem feltétlenül elterjedtek még, de nagyon hasznosak lehetnek, ha automatizálásban gondolkodunk IT területen.

Takipi

takipi

A Takipi JVM alapú nyelvekben történő hibakeresésre és javításra szolgál, és teszi mindezt úgy, hogy nekünk nem kell a szerver-, és alkalmazás logokra támaszkodnunk a megoldáshoz. Ez azért előnyös, mert bárki, aki próbált már éles környezetben előforduló hibákra vadászni, az tudja, hogy az egyes naplókban való turkálás, és a hiba reprodukálására tett kísérletek mennyi időt és energiát emésztenek fel. Ezzel szemben a Takipi reprodukálja nekünk a hibákat, levéve vállunkról az említett terheket.

Dynatrace Ruxit

ruxit

A Dynatrace Ruxit nevű terméke performancia szempontjából elemzi alkalmazásainkat, ehhez pedig némi mesterséges intelligenciát is bevet: el tudja pl. dönteni, hogy túl sokszor fordul-e szoftverünk az adatbázishoz, de ez csak egy kiragadott példa a számos lehetőség közül. A készítők bevallása szerint a cloud alapú alkalmazásokat célozzák elsősorban, felhasználói felülete pedig igazán megnyerő.

Automic

automic

Az Automic release automatizálási eszközével egyedi workflow-kat, és deployment folyamatokat definiálhatunk, működik a Jenkins-szel, Chef-fel, vagy a Puppet-tel is, menedzselhetjük vele az automatizált tesztjeinket, vagy akár a Docker containereink build folyamatait is. Ezek valójában csak kiragadott példák, mert az Automic jóformán az összes verziókezelőt, issue trackert, és egyéb megoldást támogatja.

Gradle

gradle

A Gradle nem új szereplő a piacon, de az indulása óta eltelt idő alatt szép lassan két vetélytársa, az Ant, és a Maven fejére nőtt többek között azzal, hogy nagyobb szabadságot adott a fejlesztőknek a build automatizálás folyamatában. Nem elhanyagolható az sem, hogy mára már több, mint 700 plugin érhető el hozzá, melyekkel teljesen a saját igényeinkre szabhatjuk.

New Relic

new relic

A New Relic egy SaaS alapú eszköz, mellyel alkalmazásainkat, szervereinket monitorozhatjuk valós időben, az így nyert információkkal pedig számos fejlesztői és üzemeltetői kérdésre kaphatunk választ. A New Relic számos nyelvvel, technológiával, cloud alapú szolgáltatással képes együttműködni.