ITHub

5 kérdés, amit kifejezetten ajánlott feltenned interjúalanyként

5 kérdés, amit kifejezetten ajánlott feltenned interjúalanyként
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~2 perc olvasás

Dave Kerpen a napokban jelentetett meg egy nagyszerű válogatást, melynek keretében megkérdezett néhány CEO-t: mi lenne az a kérdés, amivel a legjobb benyomást tehetné rájuk egy éppen interjúztatott jelölt? A válaszok között van ugyan néhány (szerintünk) nem túl életszerű, de kiválogattuk a legjobb ötöt, ami akár idehaza is működhet, és azon túl, hogy felkeltheti az interjúztató érdeklődését, a saját preferenciáinkat is egyértelműen közölhetjük a segítségükkel.

állásinterjú kérdés

Milyen képességekre tehetek szert a cégnél?

Ez a kérdés egyrészt arról árulkodik, hogy a jelölt tisztában van a saját hiányosságaival, ugyanakkor motivált is. Sőt, kritériumként fogalmazza meg a fejlődési lehetőség meglétét, ami maximalizmusról árulkodik.
Brian Honigman, BrianHonigman.com

Hogyan látja a pozíció életútját az elkövetkező 3 évben?

Azt sugallja a kérdésfeltevés, hogy a jelölt hosszútávra tervez, és olyan munkahelyet keres, mely biztosítja a fejlődéséhez szükséges kereteket. Nem utolsósorban mindezt rendkívül taktikus formában közli.
Jared Brown, Co-Founder, Hubstaff

Ha egy dolgot változtathatna meg a cég életében, mi lenne az?

Azzal, hogy a jelölt rákérdez a cég potenciális fejlődési pontjaira, nem csak egyértelművé teszi, hogy az interjú egy kétirányú folyamat, hanem valóban fontos, a döntését támogató információkat is gyűjthet. Ha pedig nem kap őszinte választ erre a kérdésre, az is épp elég beszédes.
Peter Minton, Founder & President, Minton Law Group, P.C.

Mi a legfrusztrálóbb az itteni munkában?

Az ilyen, és ehhez hasonló bátor kérdések megfontolt válaszadást kívánnak, mi pedig szeretjük, ha valaki fel mer tenni bátor kérdéseket. Ha ugyanis valaki bevállal egy ilyen kényelmetlen kérdést egy állásinterjún, akkor az ügyfelektől sem fog megijedni, márpedig néha nekik is fel kell tenni hasonlóan bátor, és kényelmetlen kérdéseket.
Avery Fisher, President, Remedify

Hogyan kezdte a cég?

Egy ilyen kérdéssel az éppen interjúztatott jelölt arról tehet tanúbizonyságot, hogy tényleg érdekli a cég - nem csak a jelene, és a jövője, hanem a múltja is. Ha olyan alkalmazottakat szeretnénk, akik teljes mértékben azonosulni tudnak a cégünk céljaival, akkor ez egy jó jel lehet.
Jayna Cooke, CEO, EVENTup