ITHub

5 kérdés, amit érdemes feltenni magunknak egy állásajánlat elfogadása előtt

5 kérdés, amit érdemes feltenni magunknak egy állásajánlat elfogadása előtt
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~3 perc olvasás

Ha kapunk egy, vagy netán két új állásajánlatot, gyakran ragad el minket a hév, és a legalapvetőbb kérdések tekintetében sem mérlegelünk. Legyen szó akár a régi, és egy új; vagy két új ajánlatról, az alábbi 5 kérdés megválaszolása mindig segíthet tisztán látni a lényegi tényezőket.

állás döntés

1. Melyik pozíció áll közelebb a hosszú távú karrierterveidhez?

Gondolhatnánk, hogy ez annyira egyértelmű kérdés, hogy nem is érdemes feltenni, de mégis. Számos szakértő véleménye szerint igen gyakran írja felül a magasabb fizetés ezt a preferenciát, holott az előnyösebb juttatás csupán rövid távon boldogít. Azt sem szabad elfeledni, hogy bár közhely, de igaz: az ébren töltött óráink nagy részét munkával töltjük, ezért az elsődleges szempont, hogy jól érezzük magunkat.

2. Melyik juttatási csomag az előnyösebb?

Ne legyünk álszentek, attól, hogy az 1. pont a legfontosabb, még ez sem elhanyagolható, sőt! Érdemes az összehasonlításba mindent belefoglalni, hiszen a fizetésen kívül fontos a cafetéria, az esetleg extra szabadnapok száma, vagy az opcionális egészségbiztosítás is. Természetesen az ezekkel kapcsolatos preferenciák változhatnak az életünk során, de viszonylag jól tervezhető dolgokról beszélünk: ha szeretünk sokat utazni, akkor előnyösebb az a hely, ahol plusz szabadnapok járnak, vagy, ha gyereket szeretnénk vállalni a közeljövőben, akkor nem mindegy, hogy mennyire rugalmasan állnak ehhez kérdéskörhöz a cégnél.
Fontos azonban, hogy rögtön ne mondjunk nemet, ha valamelyik pont nem szimpatikus, hanem kommunikáljuk ezt, és próbáljunk meg róla konstruktívan egyeztetni a munkaadóval.

3. Melyik munkahely kultúrája, légköre fekszik jobban?

Kommunikálnak egymással az emberek az irodában? Felállnak az asztaluktól, hogy személyesen megbeszéljenek valamit, vagy csak emaileket küldözgetnek mindenről? Személyfüggő, hogy kinek, mi jön be, van aki a nyüzsgő, van aki pedig a nyugodt irodai hangulatot preferálja. Korábban már írtunk a témáról, érdemes figyelni az árulkodó jeleket.

4. Van lehetőséged az előrelépésre?

A legegyszerűbb, ha konkrétan megkérdezzük, hogy az adott cégnél, az adott pozícióban mik a lehetőségek a jövőre nézve. Ha idővel vezető fejlesztő, vagy architect szeretnél lenni, akkor nem szerencsés, ha az adott cégnél inkább projektmenedzserként, vagy pl. Scrum masterként számolnak veled később: jobb ezt a kérdést még időben tisztázni, és ez alapján is mérlegelni.

5. Nyomozzunk egy kicsit a cég(ek) után!

Egyrészt abból még sosem volt baj, ha a Google-ben rákeresett valaki egy cégre, vagy annak vezetőire, másrészt pedig Téged is lekádereznek a legtöbbször. Ha valamitől szeretnél kifejezetten óvakodni a jövőben, akkor érdemes ezekre fókuszálni a kutatás során, jobb, ha ezek még időben kiderülnek. Zavarnak a kétes közbeszerzések? Valamilyen jogi vitába keveredett a cég, vagy etikátlan üzleti magatartás miatt elmarasztalták korábban? Döntsd el ezek tudatában, hogy részese akarsz-e lenni egy ilyen gépezetnek!