ITHub

5 karriertervezési tipp szoftverfejlesztőknek

5 karriertervezési tipp szoftverfejlesztőknek
Farkas Gábor
Farkas Gábor
| ~5 perc olvasás

A nyugati modern ember ébrenlétének felét tölti munkával, így nehéz lenne kétségbe vonni, hogy a mindennapi munkánk óriási hatással van az általános elégedettségünkre. A kihívást jelentő, magas szintű munka kedvéért szívesebben kelünk reggel az ágyból mint unalmas, ismétlődő feladatok kedvéért. Mégis, sokan a karrierüket tekintve inkább csak sodródnak az árral, nem törekednek az önfejlesztésre, karrierük megtervezésére. Ebben a posztban Chad Fowler könyve és blogja nyomán adunk pár tippet — a szoftverfejlesztői szakmára fókuszálva — egy jelentőségteljesebb karrier eléréséhez.

5 karriertervezési tipp szoftverfejlesztőknek

1. Határozd meg a "piacodat"!

Ha saját munkavégzésünket egy vállalkozásként fogjuk fel, meg kell választanunk, milyen szolgáltatásokat nyújtunk. Ahogy egy vállalat sem foglalkozik egyszerre könyvárusítással és olajiparral, egy fejlesztő sem érthet az összes technológiához egyszerre, ezért választásra vagyunk kényszerítve. De hogyan tegyük le a voksunkat valamilyen nyelv/platform/framework/stb. mellett?

A vállalkozás analógiájánál maradva hasznos lehet segítségül hívni a kereslet és a kínálat modelljét. Ebből számunkra a legfontosabb, hogy a megnövekedett kereslet nagyobb árversenyt szül. Miért érdekes ez nekünk? Azért, mert az utóbbi idők egyik meghatározó trendje az IT-ben a fejlesztés kiszervezése, jellemzően még nálunk is olcsóbban dolgozó országokba. Ha a jól bevált módszerrel a képességeink fejlesztésekor az elérhető állások számát vesszük alapul (magyarul a mainstream technológiákra fókuszálunk), könnyen árversenybe kerülhetünk — az árban pedig nem jó versenyezni.

Két lehetőségünk van: egyrészt maradhatunk a mainstream technológiáknál, akkor viszont azokat sokkal komolyabb szinten kell művelnünk, vagy pedig kihasználjuk a piac egyenlőtlenségeit, és olyan (tipikusan újabb és/vagy ritkább) technológiákat választunk, amelyekből kevesebb, de jobban fizető állás van.

2. Legyél a legrosszabb!

Ez a tanács elsőre talán furán hangozhat, mégis logikus. A zenészek világában bevett szokás, hogy aki fejlődni szeretne, a legjobbakkal kell körülvennie magát a tanulás érdekében. Ebből persze egyenesen következik, hogy a bandában ő lesz valószínűleg a legrosszabb zenész.

Nincs ez másképp a szoftverfejlesztésben sem: ahhoz, hogy jobb fejlesztők legyünk, nálunk jobb szakemberekkel kell körülvennünk magunkat, hiszen így tudunk a legtöbbet tanulni. Érdemes ezt figyelembe venni akkor, amikor állásajánlatok között választunk. Ez persze általában nem a légkenyelmesebb megoldás, de kényelemmel kevesen értek el bármilyen kimagasló eredményt.

3. Mondj nemet!

Ha olyan ígéreteket teszünk, amiket nem tudunk betartani, és emiatt folyamatosan késünk, vagy nem teljesítünk követelményeket, az kétségkívül az egyik legbiztosabb módja a rossz kép kialakításának.

Az állandó beleegyezés, igent mondás egy látszólag ártatlan, de valójában roppant destruktív magatartás. A nagy probléma az, hogy ez nemcsak nekünk okoz gondot, hanem másoknak is. Ha a főnököd megkérdezi, hogy a hónap végére át tudnád-e írni a kódot, hogy ezt és ezt csinálja, valószínűleg nem ok nélkül említette meg a hónap végét. Valószínűleg azért említette meg, mert ezt felé is elvárásként fogalmazta meg valaki más, ez pedig akár közvetlenül az ügyfélig is elgyűrűzhet, ami már igazán rossz.

El kell fogadnunk (elsősorban belül, magunkban), hogy a "nem", és a "nem tudom" teljesen érvényes válaszok a legtöbb helyzetben. Természetesen nem kell túlzásba esni ezzel sem, mert a plusz erőfeszítést mindig, mindenhol értékelik, de az őszinteség sokkal fontosabb.

4. Kódolni nem elég

A teljesen technológia-központú cégektől eltekintve valójában sosem "csak programozók" vagyunk. Sokan szeretnék azt gondolni, hogy a mi dolgunk csupán annyi, hogy az üzlet által tökéletesen lefektetett követelmények alapján robot módjára megírjuk a kódot, kizárólag a technikai részletekre ügyelve. Ez bizonyos szempontból ideális lenne, azonban óriási értékkel bírnak az olyan fejlesztők, akik az adott területet is ismerik annyira, hogy az üzleti szereplőkkel a saját "nyelvükön" tudnak beszélni.

Mondhatnánk, hogy egy fejlesztőnek nem kell értenie a könyveléshez, autógyártáshoz, vagy éppen a logisztikához, és valamennyire igazunk is lenne. Ahhoz, hogy ennek a tudásnak az erejét megértsük, érdemes megfordítani a dolgot. Gondoljunk csak bele, mennyivel egyszerűbb lenne kommunikálni, ha mindenki értene a szoftverfejlesztéshez! Ha elmondhatnánk, hogy egy egyszerűnek látszó probléma miért fog mégis sokáig tartani "öröklési hierarchiák", és "refaktorálás" miatt. Na, ugye.

5. Legyen küldetésed!

Akármilyen szomorú, egy nagyméretű vállalatban egy fejlesztőről általában nem lehet megmondani egyértelműen, hogy eddig mit ért el a cégben. Az emberek egyszerűen nem gondolkodnak így. Elmennek dolgozni, elvégzik a munkát, amit rájuk bíznak, aztán hazamennek. A munkának nincs hosszútávú, igazi hatása a megírt kódon (esetleg emaileken) túl, amit maguk után hagynak.

Ez történik, amikor valaki küldetés nélkül végzi a munkáját — ha ki szeretnél tűnni a tömegből, találnod kell egyet. Nem kell világmegváltó dolgokra gondolni, a változás lehet egészen kicsi is. Lehetsz te az, aki a cégben a unit testing "fáklyáját" hordozza, vagy egy új eszköz bevezetője, ami gyorsabbá, olcsóbb tesz egy folyamatot.

Persze a változásnak mindig vannak ellenzői, így az ilyesfajta akciókkal valakit biztosan idegesíteni fogunk. Ezzel nincs gond, amíg jó szándék vezérel minket.

Reméljük, ez a néhány tipp segít abban, hogy a karrierünket kicsit tudatosabban építsük. További kiváló forrás például a korábban említett Chad Fowler könyv, a The Passionate Programmer, de nagyon jó olvasmány a Pragmatic Programmer, és a Land the Tech Job You Love is.