ITHub

5 hétköznapi tech kifejezés eredete

5 hétköznapi tech kifejezés eredete
Kóbor Ádám
Kóbor Ádám
| ~3 perc olvasás

Nap mint nap rengeteg megszokott kifejezést használunk IT területen, és legtöbbször fogalmunk sincs róla, hogy honnan eredeztethetőek ezek, a nyelvbe egyébként teljesen beépült szavak. Korábbi bejegyzésünkben az elcsépelt, már-már idegesítő kifejezékből válogattunk, most viszont a legelterjedtebb, hétköznapi szavakat, és azok eredetét boncolgatjuk a Lifehack cikke nyomán.

egér

Robot

Valószínűleg nem lesz meglepő, amit mondunk: a "robot" szó gyökerei a science fiction világáig vezethetőek vissza. Ugyanakkor az már nem nevezhető szokványosnak, hogy megalkotása nem H.G. Wells, vagy Philip K. Dick nevéhez köthető, hanem az R.U.R. (Rosumovi Univerzální Roboti) című cseh színjáték szerzőjéhez, Karel Capekhez. A sztori nagyjából arról szólt, hogy adott egy gyár, ahol az emberhez nagyon hasonló gépeket állítanak elő, melyek idővel leigázzák megalkotójukat, az emberi fajt. A robot egyébként a szláv eredetű robota szóból származik, ami szolgamunkát, kényszermunkát jelent.

Meme

Mémet már mindenki látott, aki egyszer is elindított egy böngészőt, legfeljebb nem tud róla. Persze a szó eredete már nem ennyire egyértelmű: először Richard Dawkins használta, 1976-ban megjelent, "Az önző gén" című, méltán híres könyvében. A kifejezés eredetileg apró, elemi kulturális információs csomagot jelöl, mely, ha jobban belegondolunk, megfelel a mostani értelmezésnek is.

Bug

Ez a pont akár kakukktojás is lehetne bizonyos értelemben, ugyanis rengetegen - eddig én is így voltam vele - úgy hiszik, hogy a bug szó Grace Hoppertől származik, aki 1947-ben talált egy rövidzárat okozó halott bogarat (angolul "bug"-ot) a saját építésű számítógépében. Ezzel szemben Thomas Edison már 1873-ban, távírója tökéletesítése közben lejegyezte noteszébe az alábbi mondatot: "Awful lot of bugs still." (magyarul nagyjából annyit tesz: "Még mindig borzasztó sok hiba van.").

Spam

A "spam" az angol nyelvben löncshúst jelent. Elég nehéz elképzelni, hogy ebből kiindulva hogyan jöttek a képbe a kéretlen levelek, de a Monty Python egyik klasszikusa segít az értelmezésben:

A fenti jelenet lényege az, hogy a kávézóban MINDENBEN van egy kis löncshús, amitől - tegyük hozzá: jogosan - felháborodik az egyik hölgyvendég, és szóvá is teszi ezt, mire a spam közutálat tárgyává válik a kávézóban. Így lett hát a spam szó a nemkívánatos, kéretlen dolgok szinonimája az interneten.

Mouse

A számítógépes egér feltalálóját, Douglas Engelbart-ot ugyan ismerjük, de még ő sem tudott soha pontos magyarázatot adni a névválasztásra azon túl, hogy a szóban forgó periféria némileg hasonlít egy stilizált egérre.
Roger Bates máshogy emlékszik: azt állítja, hogy mivel akkoriban gyakran hívták a kurzort "CAT"-nek (vagyis macskának), evidens volt, hogy amit a macska követ, az csakis az egér lehet.

Kommentben várjuk a megfejtéseket arra a kérdésre, hogy a kurzor miért volt "CAT"? :)